Július 17-én, szombaton a feje tetejére áll majd a lengyel főváros. Ekkor rendezik ugyanis egyszerre az Europride-ot és a grünwaldi csata 600. évfordulójával egybekötött, szintén óriási ellentüntetést.
Az Europride-ot 1992 óta idén 17. alkalommal rendezik meg, minden évben különböző európai városban. Ez a kontinens legnagyobb köcsögparádéja: tavaly Zürichben 100.000-en, 2007-ben Madridban pedig 2,5 millióan vettek rajta részt. A szervezők idén legalább 20.000 homokosra, leszbikusra és egyéb hasonlóan gyönyörű képződményre számítanak. Külsőségeiben és tartalmában egyébként nem sokban különbözik a jól ismert szivárványos, vonaglós buziparádéktól: a felvonulást egy egyhetes "színes" programsorozat vezeti fel, majd a menet, miután keresztül haladt a főváros legnagyobb utcáján és kellően felhergelte a lakosságot, egy utcai buliban végződik.
Az európai homokosok nem is lehettek volna tapintatosabbak az időpont megválasztásával. Ezen a napon van ugyanis (szinte napra pontosan) a grünwaldi csata 600. évfordulója. Ezen a hétvégén Lengyelország-szerte megemlékeznek az 1410-ben a Teuton Lovagrend, a német-római és a francia közös seregek ellen megvívott győztes csatára. Varsót azonban erre a napra a köcsögök bérelték ki maguknak... Ez körülbelül olyan, mintha a nándorfehérvári diadal kerek évfordulóján kéne homárparádét néznünk.
Nem csoda, hogy ez kiverte a biztosítékot a lengyel hazafiaknál. Az ellentüntetés főszervezője a Mlodziez Wszechpolska (Összlengyel Ifjúság, www.mw.org.pl) nevű ifjúsági szervezet. Az ő felvonulásuk délelőtt 11 órakor kezdődik a Rozdroze térről (Plac na Rozdrozu) és fél 1 körül ér véget, pont fél órával a homokosok indulása előtt, a helyszíntől csupán pár száz méterre. Nem titkolt szándékuk, hogy a felvonuláson először összegyűjtsék mindazokat a fiatalokat, akik hajlandók fizikailag is megakadályozni az Europride elindulását, onnantól kezdve aztán kötetlen a program.
És hogy még fokozzuk egy kicsit az izgalmakat, a lengyel futballhuligánok is nagyban készülnek a napra. Lengyelország minden szegletéből érkeznek majd szurkolótáborok, akiknek szintén feltett szándékuk a menet feltartóztatása.
Azonban a felvonulások után sem ér véget még a nap. Egy Varsó melletti kisvárosban, Miedzyszynben gyűlnek össze a hazafiak, hogy egy óriási tábortűz mellett és egy hatalmas buli keretében emlékezzenek a lengyel történelem legnagyobb diadaláról.
Ezen a ponton pedig egy meghívást szeretnék tolmácsolni. A Mlodziez Wszechpolska magyar nacionalistákat is a sorai közé vár június 17-én.

A lengyel szervezők kérése, hogy lehetőség szerint már egy nappal a felvonulás előtt, vagyis 16-án, pénteken érjen a lengyel fővárosba az, aki nem szeretné kihagyni ezt az egyedi alkalmat. Továbbá az is a lengyel szervezők kérése, hogy az alábbi e-mail címen jelezzék részvételi szándékukat: tmk-wegry@o2.pl. Pontos és részletes eligazítás, szállás, elérhetőség és minden egyéb információ (angol nyelven) ezen a címen keresztül!
A felvonulás honlapja: http://marszgrunwaldzki.pl
(Olvasónktól)

Címkék: homoszexualitás melegfelvonulás buziparádé

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr212136977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása