A Népszabadság alább olvasható cikkének legfontosabb része:

"– Aki beteg, itt marad, mindenki más önkéntes alapon jön velünk a busszal homokzsákot tölteni! – rendelkezik egy polgári védelmis férfi.
– Nekem nincsen cipőm –próbálkozik egy húsz év körüli fiú, mire a polgári védelmis ráförmed:
– Veszélyhelyzet van, ember! Mindenkinek a gátakon a helye! Négyezer darab homokzsákot kell megtöltenünk!"

Mivel a sportcsarnokba kitelepítettek túlnyomó többsége cigány, ebből is látható, mennyire „akarnak” az árvíz ellen segédkezni romáink – itt pl. cipőhiányra próbálnak hivatkozni akkor, amikor megtagadják a munkát. Ha valakinek a HírTV-s riportban látható, henyélő, kifejlett, aktív korú kancigányok látványa nem lett volna elegendő...

Az anyagnak különben az utolsó része a fajvédő Népszabadságtól olyannyira megszokott cigánysajnáltatás: elríja a terhes ork, hogy, szegínnek, elvitte a víz a házát. Persze azt nem teszi hozzá, hogy ebben fajtatársainak elévülhetetlen érdemei (a védművek szétlopása, az erdők letarolása, a védekezők meglopása és, nem utolsósorban, a cikkben fentebb is olvasható ingerencia arra, hogy ne segédkezzenek a gátakon) vannak. Sebaj, majd adófizetői pénzből úgyis kapnak új házat ezek az ember alatti lények. Miközben egy fehér biztosan nem.

A teljes cikk:

Pszichológusok segítik a kitelepítetteket

Államfői részvétvizit a miskolci sportcsarnokban
Viszonylag nyugodtan telt az elöntött Felzsőzsolcáról vasárnap kitelepített családok első éjszakája a miskolci városi sportcsarnokban, ahol több mint ötszáz embert szállásoltak el – rajtuk kívül helyi iskolák tornatermeibe további háromszázan kerültek.

A sportcsarnok előtt nagyon sok rendőrt látni, de vannak itt mentők, katasztrófavédelmisek, pszichológusok, városőrök, vöröskeresztesek, szeretetszolgálatosok és önkormányzati dolgozók. A tornatermi éjszakázást – ahol szivacstáblák szolgáltak fekhelyül – a gyerekek viselték a legnehezebben, ők éjjel többször fölriadtak és sírtak. A felnőtteket viszont nem a kitelepítés izgalmai foglalkoztatják, hanem az, hogy mi lesz utána. Mikor mehetnek haza.

– Én egész éjszaka fulladtam, beteg vagyok – panaszkodik Ankó Tibor. Az ötven év körüli férfi a sportcsarnok lelátóján üldögél: még nem kapott hírt a házáról. Mellette a hasonló korú Balogh Imre álldogál, az egyik ismerősét gyászolja, akit vasárnap megütött az áram.

– Kitelepítés előtt áramtalanították Felsőzsolcát – meséli –, de a cimbora mégis beindított egy vízben álló aggregátort.

Kettejükön kívül nem sok férfiembert látni, mert az egészséges felnőtt férfiakat a polgári védelem állította be az árvíz ellen védekezők sorába: reggel éppen akkor érkezem, amikor az eligazítást tartják nekik.

– Aki beteg, itt marad, mindenki más önkéntes alapon jön velünk a busszal homokzsákot tölteni! – rendelkezik egy polgári védelmis férfi.

– Nekem nincsen cipőm –próbálkozik egy húsz év körüli fiú, mire a polgári védelmis ráförmed:

– Veszélyhelyzet van, ember! Mindenkinek a gátakon a helye! Négyezer darab homokzsákot kell megtöltenünk!

A kitelepítettek nagy része egészséges: ezt a vasárnap délutáni kötelező egészségügyi szűrővizsgálat bizonyítja. Amint azt Horváth László pszichológustól, a krízis intervenciós csoport vezetőjétől megtudom, csak egyetlen tbc-s fertőző beteget szűrtek ki, akit kórházba vittek. Mint fogalmaz, a kitelepítés masszív traumatikus esemény, s a pszichológusok azon dolgoznak, hogy az emberek nagyobb lelki sérülések nélkül tudják azt feldolgozni. Ennek elmaradása esetén poszttraumatikus sokk érheti őket, ha hazamennek – teszi hozzá.

Az embereket láthatólag megnyugtatja, hogy – a kifogástalan logisztikai munkának köszönhetően – zavartalan az ellátásuk: reggelire szalámis zsömlét kaptak, ebédre babgulyást, míg tea és ásványvíz folyamatosan rendelkezésükre áll.

A sportcsarnokban elhelyezett kitelepítettek között egy állapotos nővel beszélgetek, aki 18 éves, és az első gyermekét várja. Azt mondja, június 22-re van kiírva, de azt még nem tudja, hová fogja hazavinni a kicsit a kórházból. Fogalma sincs, mi van a víz alatt lévő házukkal: összedől-e addigra vagy sem.

Keretes anyag: Hétfő éjszaka tetőzik a Duna Budapestnél


Hétfő éjszakára 820 centiméter körüli értékkel várták a szakemberek a Duna tetőzését Budapestnél, a folyó lassú apadása azonban várhatóan csak szerdán vagy csütörtökön kezdődik meg. A víz lakóövezetet továbbra sem veszélyeztet.

A Margitszigeten is eredményes a védekezés, annak ellenére is, hogy a szombaton megépített mintegy másfél kilométeres nyúlgátat egy teherautó megrongálta. A főváros kérésére a Duna fővárosi szakaszán hajózási tilalmat rendeltek el annak érdekében, hogy a hajók keltette hullámok se törjék át a védvonalakat. A Dunakanyarban ugyanakkor több település még mindig megközelíthetetlen az árvíz miatt. A térség lakói lassú apadásra számíthatnak.

Címkék: budapest népszabadság cigány duna miskolc pszichológusok cigánybűnözés sportcsarnokban

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr42066228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása