Keddtől jobbára napos, száraz időben lesz részünk, csapadék csak elvétve fordul elő. Fokozatosan melegszik a levegő, a hét közepétől helyenként már kánikula várható, és egyre fülledtebbé válik a levegő.

Részletes előrejelzés

Délután keleten és délen időnként erősen megnövekvő gomolyfelhők zavarják meg a napsütést, és itt elszórtan átfutó záporeső, zivatar előfordul. Megélénkül, az északkeleti megyékben megerősödik az északi, északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között alakul.

Nem várható számottevő fronthatás, de az egyre melegebb, fülledt időjárás sokakat megvisel. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A légszennyezettség alacsony marad, de egyes helyeken kissé emelkedhet a porszint. Az UV sugárzás 11 és 15 óra között az ország jelentős részén eléri az erős, helyenként a nagyon erős fokozatot. A pollenkoncentráció közepes szintű. Általában kedvezőek lesznek a közlekedés időjárási feltételei, de a vakítóan erős napsütés megzavarhatja a gépjárművezetőket, érdemes napszemüveggel védekezni. A reggeli és esti órákban még szükséged lehet vékony pulóverre, de napközben nyáriasan öltözhetsz.   Ne hagyd fedetlenül a tarkót,  a fejet a tűző napon. Vigyázz, hogy a poló és a rövid nadrág által nem fedett testrészeket ne érje túl hosszú ideig az erős napsugárzás, mert könnyen leéghet. A keleti és a déli országrészben átfutó záporok lehetnek, ezért itt az esernyőt is vigyél magaddal.

Szerdán a sok napsütés mellett időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet, néhol futó zápor, helyi zivatar is előfordulhat. Többfelé kíséri élénk, az Észak-Alföldön olykor erős széllökés az északias szelet. 28, 32 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Csütörtökön többórás napsütés, meleg nyári idő várható. Általában kevés felhő lesz az égen, csak északon növekszik meg néhol erősebben a felhőzet. Itt egy-egy futó zápor, zivatar sem zárható ki. Mérsékelt lesz az északi szél. 28, 33 fokra melegszik a levegő.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz. Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Európai helyzetkép

Sekély ciklon örvénylik a Kárpát-medence keleti és déli fele, a Balkán-félsziget, valamint Ukrajna térségében, melynek hatására a felsorolt területeken napközben erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivazarok. Helyenként intenzív zivatargócok is várhatók felhőszakadás, jégeső kíséretében. Az élénk, helyenként erős északias szél zivatarban viharossá fokozódik. A hőmérséklet délutánra jobbára 20 és 25 fok közé emelkedik. Néhány fokkal hűvösebbet Bulgária környezetében, a ciklon középpontjához közelebb mérhetnek, ahol esőre és borult időre lehet számítani. Anticiklon épül ki a Német-Lengyel-síkság, Közép-Európa jelentős része és a Kelet-európai síkság fölött, ezért az említett tájakon túlnyomóan napos időjárásra van kilátás, csak kevés gomolyfelhő képződik, mérsékelt marad  a légmozgás, csapadékra nem kell számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet magasra emelkedik, a maximum 27 és 32 fok között alakul. A Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten frontok okoznak felhős, szeles, hűvös időjárást. Helyi hatások következtében Franciaországban záporokkal, zivatarokkal tarkított idő valószínű, míg az Ibériai-félszigeten az erős napsütés hatására 35 fok körüli hőség várható.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr272118237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása