Basternák László
. A tót rendőrség hétfő délután megerősítette, hogy elfogták Basternák Lászlónak, Ógyalla volt polgármesterének, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) Révkomáromi járási elnökének a gyilkosát.
A tettest – Stefan K.-t – szombat délután 15.30-kor elfogtuk. A kihallgatások és az előkerült bizonyítékok alapján hétfőn vádat emeltek ellene. A vád: gyilkosság – közölte Michal Kopcik, az országos rendőrfőkapitány első helyettese pozsonyi sajtóértekezletén. Hozzátette: a hatályos törvények szerint az elkövetett bűncselekményért a tettes 25 év, de akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.
A gyilkosság indítékai továbbra is ismeretlenek. Az esetet a rendőrség szervezett bűnözés elleni hivatala vizsgálja. „Több változattal dolgozunk. Amint valamelyik alternatívára bizonyítékok kerülnek elő, tájékoztatjuk a közvéleményt” – jelentette ki Kopcik.
Csütörtökön megpróbáltak bemászni
A rendőrség a sajtóértekezleten megerősítette az esemény lefolyásával korábban nem hivatalosan nyilvánosságra került tényeket. Teljesen új tényként azonban elhangzott: egy ismeretlen személy egy nappal a gyilkosság előtt, tehát csütörtök késő este megpróbált bemászni a kapun át Basternákékhoz, de mert valószínűleg megzavarták, ez nem sikerült, s elfutott. A házra felszerelt biztonsági kamerák rögzítették az esetet. A helyszínre kiérkező rendőrök megnézték a felvételt, kihallgatták Basternákot, és megegyeztek vele, hogy a felvételt később átmásolják és kiértékelik.
Az 54 éves Basternákot péntek este lőfegyverrel gyilkolták meg Ógyallán, a saját háza előtt. Basternák már korábban is több fenyegetést kapott, és idén márciusban rá is lőttek, de a golyó nem találta el.
A hatályos szabályok szerint minden felvidéki önkormányzatnak van főellenőre, akinek a feladata az önkormányzat pénzügyeinek és gazdasági ügyeinek a felügyelete, ellenőrzése. Kisebb településeken ezt a feladatot megbízásos alapon, honorárium ellenében végzi el valaki. Nagyobb településeken függetlenített tisztségről van szó. A főellenőrt a polgármester javaslatára az önkormányzat választja meg tisztségébe. Az illető beszámolási kötelezettséggel tartozik az önkormányzatnak. Amennyiben törvénysértést észlel, kötelessége azt azonnal jelezni, s a tranzakciót leállítani. Súlyosabb esetekben az ügyeket az illetékes állami hatóságoknak is jeleznie kell.
(MTI nyomán)

Címkék: basternák lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr292147115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása