Mint ismeretes, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PKGY) 2010. július 6-10. között tarja 19. éves ülésszakát Oslóban. Ebből az alkalomból nemcsak a PKGY új elnökének megválasztására kerül sor, de az amerikai állampolgárságú főtitkárnak, R. Spencer Olivernek – aki egyébként 18 éve tölti be jelenlegi funkcióját – is kihívója akadt. Ezen túlmenően természetesen számos, a delegáltakkal előre egyeztetett témákról lesz szó különböző szekciók keretében.

A munka három állandó bizottságában folyt: a Politikai és biztonságiban, a Gazdasági, tudományos-technológiai és környezetvédelmiben, valamint a Demokrácia, emberi jogok és humanitárius kérdésekében.

A bizottságokban szerdán délután kezdődik a konkrét szakmai munka, addig pedig kedden délelőtt az EBESZ PKGY Állandó Bizottsága ülésezik, majd délután a plenáris ülésre és a vezetőség beszámolóira kerül sor.

Lesz tehát elég politikai és szakmai feladata a delegációnak, amelyet most a közgyűlés első felében Pősze Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője vezet. Ő egyébként előadást is tart a konferencián a globális energiabiztonságról. Tekintettel a témák fontosságára és arra, hogy a delegáció Magyarországot képviseli a közgyűlésen Pősze Lajos értelemszerűen tájékozódott a megfelelő tárcáknál (külügy, nemzetgazdaság) a delegáció felkészülése kapcsán.

Hétfőn este Oslóban már találkozott egy 20 perces megbeszélés keretében az EBESZ PKGY jelenlegi elnökével, Joao Soaressel, kedden reggel pedig az USA delegációjának vezetőjével, Benjamin Cardin demokrata szenátorral találkozott annak meghívására egy munkareggeli keretében. Pősze négyszemközt is tájékoztatta a szenátort a magyarországi választások eredményéről és az annak kapcsán kialakult politikai helyzetről.

A Jobbik képviselője megbeszélést folytatott Robert B. Aderholt amerikai republikánus kongresszusi képviselővel is magyarországi, illetve európai kérdésektől. A képviselő a megbeszélés végén washingtoni látogatásra hívta meg Pőszét.

Az EBESZ PKGY Európán kívüli súlyát mi sem jelzi talán jobban, mint az, hogy az amerikai delegációnak 4 szenátor és 10 képviselőházi képviselő is a tagja. Ez persze érthető, ha arra gondolunk, hogy az energiabiztonságtól kezdve a közép-ázsiai országok politikai stabilitásáig terjed a témák spektruma, és a megbeszélések fő témája a nemzetközi bűnözés és korrupció elleni küzdelem.
A közgyűlés szombaton fejezi be munkáját és magyar részről Dr. Nagy Andor (KDNP), Harangozó Gábor (MSZP), Szabó Tímea(LMP), Dr. Tüzes Károly (az Országgyűlés Külügyi Hivatalának tanácsadója) vesz még részt annak munkájában.

Egyébként ma, kedden délelőtt az Állandó Bizottság nagy többséggel megerősítette posztjában a jelenlegi főtitkárt R. Spencer Olivert.

A közgyűlés elnöki posztja a jelenlegi alelnök, a szocialista görög Petros Efthymiou és a kanadai jelölt, Consiglio Di Nino szenátor között szombaton fog eldőlni.
(Kuruc.info)

Címkék: jobbik ebesz közgyűlés

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr372134750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása