Erdélyi Magyar Nemzeti Mozgalomként volt kénytelen bejegyeztetni magát a bíróságon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), mert a bejegyzésről szóló tavaly novemberi határozat után valaki megelőzte a szervezetet a név lefoglalásával, és idő közben a kormány is megszigorította a névválasztás kritériumait. Ezt Toró T. Tibor, az EMNT ügyvezető elnöke közölte a Krónika kérdésére azon a sajtótájékoztatón, amelyet Skype-on tartott az ország megannyi szerkesztőségében ülő újságírók számára. Alább folytatódik az erdélyi lap cikke.
Toró hozzátette, nem idegen a bírósági bejegyzéstől az EMNT megnevezés sem, a szervezet alapszabálya szerint ugyanis az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az Erdélyi Magyar Nemzeti Mozgalom vezető testülete. Kérdésünkre, hogy olyan-e ez, mintha az RMDSZ-t Szövetségi Állandó Tanácsnak szólítanánk, Toró nemlegesen válaszolt. Kijelentette: az alapszabály szerinti EMNT leginkább az RMDSZ kongresszusának felel meg. Az ügyvezető elnök megjegyezte, afféle tesztnek is szánták a bejegyzést, kíváncsiak voltak ugyanis, hogy a bíróság elfogadja-e a szervezet céljai közt az autonómiatörekvések képviseletét. „Kellemes meglepetés volt számunkra, hogy a Kolozsvári Bíróság nem emelt ez ellen kifogást” – jegyezte meg Toró.
Újságírói kérdésre az ügyvezető elnök elmondta, az EMNT jogi státusa immár azonos az RMDSZ-ével, az tesz mégis különbséget a két szervezet között, hogy a román törvények előjogokat biztosítanak a parlamenti képviselettel rendelkező kisebbségi szervezetek számára. Így a választásokon is csak abban az esetben indulhat el az EMNT, ha teljesíti a választási törvényben megszabott, meglehetősen drasztikus feltételeket. Le kell tennie az Országos Választási Bizottság asztalára 25000 támogató nyilatkozatot, amelyet 15 megyéből kell összegyűjtenie úgy, hogy valamennyi megyéből legkevesebb 300 aláírás származzék. Azt is hozzátette, a jelenlegi állás szerint sem az RMDSZ-re, sem a Magyar Polgári Pártra (MPP) nem szívesen bíznák az erdélyi magyarság képviseletét, de a majdani esetleges választási részvételről döntés még nem született, erről vita zajlik az EMNT berkeiben.
Toró szerint az EMNT és az RMDSZ viszonyát az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumban (EMEF) lezajló tárgyalások sikere vagy sikertelensége határozza meg. Kijelentette, valamennyi félnek további erőfeszítéseket kell tennie az együttműködés formáinak a megtalálása érdekében. Ezt azért tartotta nehéz feladatnak, mert szerinte az RMDSZ a parlamenti képviseleti monopólium tudatában még mindig azt gondolja, hogy nincs szükség semmilyen átalakításra, és továbbra is maga alá akarja gyűrni a keretein kívül létrejött magyar politikai szervezeteket. Azt is megjegyezte azonban, hogy nemzetpolitikai érdeknek tartják az erdélyi magyar szavazóbázis egyben tartását.
Kérdésünkre, hogy miként lehet egy időben fellépni az erdélyi magyar egypártrendszer ellen, és az erdélyi magyar szavazóbázis egyben tartása mellett, Toró kijelentette: csak látszólagos az ellentmondás. „Az egységretorika helyett az együttműködésre, a koalícióra, az írásos szerződésekre kell összpontosítani” – jelentette ki. Szerinte ez azért is szükséges, mert az erdélyi magyar társadalom lassú tanulási folyamaton megy át. „Az az egységretorika, amellyel az RMDSZ az elmúlt két választáson legyalulta a másként gondolkodókat, nem fog még egyszer működni” - tette hozzá.
A világháló adta lehetőségeket kihasználó rendhagyó sajtótájékoztató apropóját egyébként az képezte, hogy az EMNT elindította az újjászabott honlapját, mely a www.emnt.org helyen jeleníthető meg. Toró szerint e fórum immár 2.0-ás szintű, és egyaránt szolgál majd az EMNT-tagság és az érdeklődők tájékoztatására. Ezen nemcsak azokat a véleményeket, újságcikkeket jelenítik meg, amelyeket az elnökség szájíze szerint írtak, hanem azokat is, amelyek vitára ingerelhetik a tagságot. Kérdésünkre azt is megemlítette, hogy az EMNT e honlappal is a belső szerveződés útján kíván előbbre jutni, azt azonban egyelőre nem tervezi, hogy tagkönyvet bocsásson ki, és tagdíjfizetésre kérje tagjait.
(Kuruc.info)

Címkék: rmdsz erdélyi magyar nemzeti mozgalom erdélyi magyar nemzeti tanács

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr1002126716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása