A washingtoni napilap ismerteti a Pew közvélemény-kutató legfrissebb felmérést, amely szerint az Egyesült Államokban minden második alkalmazott a saját bőrén tapasztalta a válságot. Az elbocsátások, a munkaidő- és a fizetéscsökkentések mindennapivá váltak.
A megkérdezettek fele állította, hogy az Egyesült Államok összvagyonát ötödével csökkentő gazdasági válság miatt elvesztette állását, vagy csökkentett bérért volt kénytelen dolgozni. Ugyanennyien állítják, hogy a válság miatt ma rosszabbul élnek, mint két éve. Leginkább azon tíz százalék életminősége romlott, aki legalább fél évig munka nélkül maradt.
A recesszió hatással volt a fogyasztási szokásokra is: az amerikaiak hatvan százaléka visszafogta a költekezést, és jelentősen csökkent a hitelfelvevők aránya. A The Washington Post megjegyzi, hogy a felmérés készítői szerint a fogyasztási szokások átalakulása tartós lehet, és az amerikaiak gazdasági növekedés beindulása után is sokáig megfontoltabban fognak költekezni. Jellemző az is, hogy az idősebbek közül egyre többen anyagi okokra hivatkozva kitolják a nyugdíjba vonulás dátumát, a fiatalok pedig a családalapítást, és kevesebb gyereket is terveznek.
A napilap megemlíti, hogy a gazdaság alakulásával kapcsolatban a jobboldal szimpatizánsai sokkal pesszimistábbak a baloldalnál. Érdekes, hogy a válság által leginkább érintett afro-amerikaiak és spanyol ajkúak általában jobban ítélik meg életkilátásaikat, mint a jobb helyzetben lévő fehérek.
(The Washington Post, Glóbusz)

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr822121455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása