A Der Spiegel beszámol Peter Gauweiler CSU képviselő feltételezéséről, aki tudni véli a szövetségi elnök távozásának valódi okát. A Bild Zeitungban Jürgen Rüttgers elemzi a választási veréségnek okait.
Der Spiegel (spiegel.de)
A baloldali német hírmagazin Severin Wieland Gauweiler felteszi a 148 milliárd eurós kérdést című cikkében foglalkozik a bajor politika fenegyerekének legfrissebb felvetésével. Peter Gauweiler nyolc éve a Bundestag CSU frakciójának kellemetlen képviselője és most egy valami érdekli igazán, miért mondott le Horst Köhler?
Gauweiler nem hiszi, hogy a közszolgálati rádiónak adott elnöki interjút érintő sajtóbírálatok késztették volna Köhlert a visszavonulásra. Gauweiler szerint az elnökre komoly nyomást gyakorolt a szövetségi kormány az ország eddigi legnagyobb kihívása, az euróválság ügyében. Gauweilernek gyanús az a sebesség, ahogyan a Bundestag és a Bundesrat május 21-én elfogadta az euró mentőcsomag 147,6 milliárdos Németországra eső részét. Ugyanezen a napon érkezett vissza Köhler Afganisztánból és már másnap aláírta a törvényt. „Komoly vizsgálatról szó sem lehetett” – fogalmazott Gauweiler. Nyílt levelében azt kérdezi Köhlertől: „Tényleg igaz, hogy Önnek nincsenek alkotmányos fenntartásai az eljárással kapcsolatban? Szabad akaratából írta alá és hirdette ki ilyen szokatlanul gyorsan a törvényt?”
Május 21-én, amikor Köhler még a levegőben volt, amikor az apn hírügynökség azt jelentette, hogy Köhler már aláírta a törvényt, és megbízta a közlönyt a törvény megjelentetésével. Szombaton reggel azonban – amikor Köhler ismét Berlinben tartózkodott – a hírügynökség korrigálta tévedését, miszerint az elnök még vizsgálja a jogszabályt.
„Tényleg igaz, hogy azt is mérlegelték, magát a törvényszöveget kivigyék Önhöz a repülőtérre? Azért, hogy ott aláírja?” – kérdezte Gauweiler Köhlert levelében.
Bild Zeitung (bild.de)
A legnagyobb példányszámú német bulvárlapban Peter Poensgen Keserű leszámolás a Bildben! címmel készített interjút a távozó észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnökkel. Jürgen Rüttgers (CDU) kérdésre válaszolva elmondta, először május elején, néhány nappal a választások előtt gondolt a lemondásra. Később a tartományért érzett felelőssége miatt megpróbált stabil kormánytöbbséget létrehozni, ezért törekedett egy nagykoalíciós kabinet megalakítására.
A miniszterelnök szerint hosszú folyamat lesz, amíg annak okait elemzik, hogy rövid időn belül miért veszítettek 430 000 választót. Vélhetően az egyik ok az volt, a kereszténydemokraták túl biztosak voltak abban, hogy a jó kormányzati teljesítményük után győzni fognak. A közeljövő legfontosabb feladata az ellenzéki szerepre történő felkészülés és a cselekvőképesség mielőbbi elérése. Amire most a tartományi kereszténydemokratáknak szüksége van az a közösségi érzésre, a sorok összezárására és az akarat a közös célok elérésére. Ugyanakkor büszkék lehetnek arra amit az elmúlt öt esztendőben közösen elértek. Személyes jövőjével kapcsolatban Rüttgers elmondta frakcióvezető nem kíván lenni, viszont képviselőként dolgozik tovább.
(MNO)

Címkék: lapszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr792113742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása