Ausztrál kutatók új eredményei szerint a nők szervezete válogathat a bejutó spermák között, így egyes esetekben előfordulhat, hogy még a különben egészséges hímivarsejtek sem lesznek képesek a petesejt megtermékenyítésére.

Sarah Robertson, az Adelaide-i Egyetem professzora szerint az ondó olyan "jelzőmolekulákat" tartalmaz, melyek úgy befolyásolják az immunválaszt a női testben, hogy az végül elfogadja a hímivarsejteket. Néha azonban megesik, hogy az egyébként teljesen egészséges ondó mégsem váltja ki ezt a változást, így a nő teste elutasítja a spermiumokat.

Robertson szerint a női szervezet így ellenőrzi a hímivarsejteket, hogy meggyőződjön a biológiai kompatibilitásról, mielőtt engedélyezné a megtermékenyülést. A kutató úgy véli, ez lehet a magyarázat arra, hogy néha a látszólag teljesen egészséges pároknál sem sikerül a fogantatás. Meddőségről akkor beszélünk, ha rendszeres szexuális élet mellett egy év elteltével sem sikerült teherbe esnie a nőnek.

A kutatás során az is kiderült, hogy a sperma kudarcának nagyobb volt a valószínűsége akkor, ha a megelőző három hónapban a nő teste nem találkozott az adott férfi ondójával. A kutatók remélik, hogy munkájuk eredményesebb termékenységi kezelések kidolgozásához vezet majd.

(MTI)

Címkék: tudomány meddőség petesejt megtermékenyítés népszerű hímivarsejt

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr82105815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása