Nemzetközi megfigyelőkkel kiegészített saját vizsgálóbizottságot állít fel Izrael, hogy tisztázza a gázai segélyflotta elleni májusi támadást. Az izraeli bejelentést az Egyesült Államok üdvözölte.

Izrael saját vizsgálóbizottságot állít fel a gázai segélyflottilla elleni májusi katonai akciójának kivizsgálására, a testület munkájába két magas rangú külföldi megfigyelőt is bevonnak - jelentette be vasárnap este Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala. Az izraeli kormány hétfőn adja végső áldását a javaslatra.

A vizsgálóbizottságot Jaakov Tirkel, az izraeli legfelsőbb bíróság nyugalmazott bírája vezeti majd, két másik izraeli tagja mellett pedig megfigyelőként David Trimble Nobel-békedíjas északír politikus és Ken Watkin egykor kanadai katonai főügyész vesz részt a testület munkájában.


Az Egyesült Államok fontos lépésként üdvözölte az izraeli bejelentést, Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője szerint Izrael képes pártatlan vizsgálatot lefolytatni az ügyben. Izrael korábban elutasította az ENSZ azon követelését, hogy nemzetközi vizsgálóbizottság tárja fel a kilenc török aktivista halálát követelő tengeri incidens körülményeit.

Az akció miatt súlyos bírálatok érték a zsidó államot, amelyre nyomás nehezedik annak érdekében is, hogy enyhítse vagy teljesen oldja fel a - Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalom által uralt - Gázai övezet zárlatát.

Május végén az izraeli hadsereg megtámadott egy hat hajóból álló nemzetközi flottát, amely a három éve tartó izraeli blokád ellenére 10 ezer tonna segélyt és számos aktivistát szállított a palesztinok lakta Gázának. Izrael korábban már megtagadta, hogy felségvizeire ússzanak a segélyhajók, amelyeket még nemzetközi vizeken ért a támadás. Az összecsapásban kilenc aktivista meghalt. Nem sokkal később Izrael a Gázába tartó Rachel Corrie nevű teherhajót is feltartóztatta, de itt erőszakos összecsapás nem volt.

(origo)

Címkék: politika izrael izraeli konfliktus gázai

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr42080061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása