Megkezdődik a vesztegetéssel vádolt egykori ügyész, ügyészségi szóvivő Varga Gergely büntetőpere a Fővárosi Bíróságon (FB) hétfőn.
A nyomozó ügyészek tavaly júliusban tetten érték Varga Gergelyt egy Budapesthez közeli település bevásárlóközpontjánál, amint éppen ügyészként egy büntetőperrel kapcsolatos vesztegetési pénzt vett át. Ihász Sándor fővárosi főügyész napokon belül bejelentette, hogy javaslatára a legfőbb ügyész hivatalvesztéssel sújtotta Varga Gergelyt, mert a fegyelmi eljárás eredménye szerint egy ügyben, amelyben ő képviselte a vádat, megengedhetetlen módon egyezkedni kezdett az egyik vádlottal arról, hogy anyagi ellenszolgáltatásért felfüggesztett szabadságvesztést indítványoz számára.
Szexért kedvezmények
Sajtóhírek szerint Varga Gergely bizalmi, majd szexuális viszonyba került egy nővel, akivel szemben egy csalási ügyben ő képviselte a vádat, és 600 ezer forintért felajánlotta neki, hogy letöltendő szabadságvesztés helyett felfüggesztettet indítványozzon a tárgyaláson. Ennek megfelelő ítélet született, de a két fél közötti elszámolási vita végén a nő feljelentette az ügyészt, akit pénzátvétel közben fogtak el a nyomozók.
Többször is előfordult?
Sajtóhírek szóltak arról, hogy az ügyész több ügyben vetette fel vádlottaknak, hogy ellenszolgáltatás fejében kedvez nekik. Tavaly augusztusban a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a volt ügyészt, mert megalapozottan feltehető volt, hogy szabadlábon hagyása esetén a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, bizonyítékok megsemmisítésével, meghiúsítaná vagy megnehezítené a bizonyítást.
A Központi Nyomozó Főügyészség tucatnyi súlyos bűncselekménnyel vádolja a Fővárosi Bíróságon hétfőn megkezdődő büntetőperben Varga Gergelyt, köztük hat rendbeli fontosabb ügyekben intézkedő hivatalos személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetéssel, üzletszerűen elkövetett hivatali befolyással üzérkedéssel, két rendbeli hivatali visszaéléssel, bűnpártolással és sikkasztással.
Kevésnek találta a bérét
A vádirat szerint a vádlott elégedetlen volt ügyészi fizetésével, ezért elhatározta, hogy ügyészi beosztásának jogellenes felhasználásával többletjövedelemre próbál szert tenni. Ügyészi mivoltával, szakmai és más személyes kapcsolataival visszaélve kereste és kihasználta azokat az ügyintézési lehetőségeket, amelyekkel élve az általa ígért, kilátásba helyezett jogellenes, visszaélés jellegű eljárásért, intézkedésért pénzt kérhetett a kedvezményezettektől.
Varga Gergely neve már korábban is megjárta a sajtót, mert 2008 januárjában az Index hírportál nyilvánosságra hozott egy hangfelvételt, amelynek tanúsága szerint egy 2007. szeptemberi, a rendőrök ellen folyó büntetőügy tárgyalása kapcsán az ügyész arról beszélt: tudja, kik a valódi elkövetők, de nem ők ülnek a vádlottak padján. Varga Gergely a hangfelvétel 2007. őszi készítésekor még nem volt a Fővárosi Főügyészség szóvivője, a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után néhány nappal pedig a fővárosi főügyész fegyelmi eljárást indított ellene és felfüggesztette szóvivői beosztásából.
A volt szóvivőt a fegyelmi eljárás lezárultával megrovásban részesítették, és visszahelyezték korábbi munkahelyére, a X-XVII. kerületi ügyészségre, az ügyben a fegyelmivel egyidejűleg mentő körülmény elhallgatása miatt tett négy feljelentést pedig az ügyészség elutasította.
(MTI)

Címkék: rendőrbűnözés anyaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr672078681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása