A palesztin asszonyok sok gyermeket szülnek, így a nép kiváló terep az UNICEF (az ENSZ gyermekjóléti szervezete) kutatói számára, hogy tanulmányozzák a szülések számának a koszorúér-betegségek kockázatára gyakorolt hatását. Kiderült, hogy a kockázat a hatnál több gyermekes anyák esetében jelentősen magasabb.

Dr. Najwa Odeh Rizkallah és munkatársai azt találták, hogy a szülések számának emelkedésével megnő az elhízás, a magas vérzsírszint és a metabolikus szindróma kockázata, amelyek mind emelik a koszorúér-betegségek rizikóját.


A kutatók 500, menekülttáborban élő palesztin asszonyt vontak be a vizsgálatba, akik életkora 40 és 65 év közé esett. A nőknél megmérték a vérzsírok és a vércukor szintjét, továbbá meghatározták az esetleges elhízás fokát, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a metabolikus szindróma jelenlétét.


A sok gyerek elhízáshoz vezet


A résztvevők átlagosan 7,3 gyermeket szültek. Több mint kétharmaduk (69 százalék) elhízott volt, 84 százalékuknál úgynevezett centrális elhízás állt fenn (derékbőség 88 cm felett), 52 százalékban hasi elhízás volt jelen. Minden ötödik nő cukorbeteg volt, a magas vérnyomás 43 százalékban fordult elő.


Az adatok életkorra és más tényezőkre történt korrekcióját követően megállapították, hogy a hatodik gyermek után minden további szülés 0,3 ponttal növelte meg a testtömegindex (BMI) értékét, 0,58 centiméterrel a derékbőséget és 0,036 mmol/l-rel a vérzsírszintet. A sokgyermekes asszonyoknál a metabolikus szindróma is sokkal gyakrabban fordult elő.


A metabolikus szindróma kockázata is magasabb


"A palesztin asszonyok körében a magas gyermekszám szoros összefüggést mutatott az elhízás, a magas vérzsírszint és a metabolikus szindróma magas kockázatával" - írták a szerzők a Lancet folyóiratban megjelent cikkben.


"Ezek a kockázati tényezők együtt vagy önmagukban megnövelik a koszorúér-betegségek előfordulásának valószínűségét. További vizsgálatokra van szükség annak meghatározására, milyen hatással van erre a családtervezés."

Medipress

Címkék: elhízás koszorúér érrendszer női egészség metabolikus szindróma szív és

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr702147218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása