A szakemberek szerint a mostani üzemanyag áremelkedés mögött egyértelműen a forint dollárral szembeni gyengülése áll. A forint árfolyam drasztikus esését pedig az elmúlt héten elhangzott Kósa Lajos, Fidesz alelnök által megtartott beszéd idézte elő. Hozzáértők úgy vélik: a forint csak lassan, hónapok elteltével nyeri majd vissza az erejét. Ám csak akkor, ha az Orbán-kormány vezető politikusai az elkövetkező időszakban nem követnek el a múlthetihez hasonló katasztrófális kommunikációs hibákat.

Szakértők úgy látják: éves átlagban idén 80-82 dolláros olajárakkal és 220 forint körüli dollár árfolyammal lehet számolni. ( Jelenleg az olaj ára hordónként 71 dollár körül, a dollár árfolyama pedig 236 forint körül mozog.)

Információink szerint júliusban elmaradhat a földgázáremelés, holott a forint dollárral szembeni gyengélkedése hozzávetőleg tíz százalékos korrekciót tenne szükségessé. Úgy tudjuk: a díjnövekedés elkerülése végett az új kormány igyekszik nyomást gyakorolni mind a gáznagykerekedelmi, mind a kiskerekedelmi társaságokra. Az egyik verszió szerint a Fidesz-kormány úgy oldaná meg az áremelési kérdéskört, hogy a nyári időszakban a korábban - még olcsóbb áron - a hazai gáztározókba bepumpált gázt adatná el a cégekkel. Ez a megoldás műszaki szempontból kivitelezhető. Ám fennál a veszélye annak, hogy abban az esteben, ha a tárolók túlzottan leürülnek, nehéz lesz fűtési idény kezdetére újra feltölteni azokat. Emellett - abban az esetben, ha aforint árfolyam nem javul drasztikusan - drága gázzal kell majd a téli idényre megtölteni a tárolókat. Így a fűtési szezonban - amikor amúgy is jóval több gáz fogy -kell majd a fogyasztóknak többet fizetni a gázért.

Szakértők megjegyezték: a forint árfolyamot lerontó Kósa Lajos beszéd hatása az októberben esedékes gázáremeléskor jelentkezik majd. Egyes becslések szerint a Fidesz ügyvezető alenök államcsődöt vízionáló kijelentései miatt annyit romlott a forint, hogy az önmagában 4-5 százalékos gázáremelést tenne szükségessé.

Hozzáértők szerint a gázárak rendezését elkerülni nem, csak elodázni lehet. A Fidesz-kormánynak feltehetően ez is a célja. Így felhasználóknak októberben, az önkormányzati választások után kell majd szembenézniük a gázárak drágulásával. Vagyis a lakosságnak a következő fűtési idényben kell majd kifizetni a most elhalasztott gázáremelés, illetve a Kósa Lajos kijelentések árát.
(Népszava)

Címkék: kósa lajos mol orbán kormány nyrt

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr92068030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása