A szlovák kormány határozottan visszautasítja a "magyar kormány és a parlament revizionista törekvéseit", mert azok szerinte megkérdőjelezik a 20. század történelmét – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet a tótocskák kormánya fogadott el szerdán a trianoni diktátum aláírásának 90. évfordulója alkalmából.
Pozsony szerint ez a magyar politika "éket ver a nemzetek és az államok baráti és békés együttélése közé", s a nemzetközi békerendszerek és a 21. századi modern európai politika iránti tisztelethiány megnyilvánulása. A tót kormány ugyanakkor erélyesen tiltakozik az I. világháború utáni politikai történések egyoldalú és tendenciózus értelmezése ellen.

„A trianoni békeszerződés aláírása nemcsak a történelmi Magyarország elnyomott nemzetei új államainak megszületését eredményezte, hanem a Magyar Köztársaságét is, olyan államokét, amelyek többsége belépett az Európai Unióba” – áll a dokumentumban. Eszerint az államhatárok kijelölésénél az összes állampolgár jogaira tekintettel voltak. „A Szlovák Köztársaság kormánya tiszteletben tartja szomszédait, s továbbra is támogatni fogja a megértés, az együttműködés és az összes nemzet és állam békés együttélésének politikáját az európai térségben” – olvasható a nyilatkozatban.

Nyilatkozatával a tót kormány a magyar parlament azon döntésére reagált, amellyel június 4-ét, a trianoni diktátum aláírásának napját a magyar nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.
(MTI korrigálva)

Címkék: trianon kormány szlovák

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr862069134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása