A tavaly első ízben hatalmas sikerrel megrendezett Nádasdy Történelmi Fesztivál idén július 13-án és 14-én a Báthory Lakoma bevezető-rendezvénnyel kezdődik: ezen két napon exkluzív, korabeli ételekkel és italokkal ismerkedhetnek meg a XV.-XVI. század gasztronómiája iránt érdeklődők. A korhű lakoma a Nádasdy-vár bástyájából kialakított késő-reneszánsz étteremben kerül megrendezésre a Tinódi Fogadó által.
A Nádasdy Történelmi Fesztivál három napja, július 16-a, 17-e és 18-a a három részre szakadt török kori Magyarországot szimbolizálja.

A pénteki nap programjai a Magyar Királyság mindennapjait idézik fel játékos és látványos formában: megtaláljuk a mesemondókat, vásári mutatványosokat, kézműveseket és végvári vitézeket ugyanúgy, mint az országban már egyre erősödő jelenlétű oszmán csapatokat is. Fellépnek a helyi értékeket képviselő zenekarok, a Regös Együttes, a Lenvirág, a Kanona Band.

Esti fő programelemként a Hollóének Hungarica késő-középkori zenéje és Soltis Lajos Színház Csongor és Tünde várszínházi előadása szolgál.

A fesztivál szombati napja – a „Magyar Virtus Napja” – látványos felvonulással kezdődik, melyen részt vesz a több mint kétszáz korhű viseletű és fegyverzetű hagyományőrző. A fesztiválprogram gerincét képező török kori hagyományőrzés, illetve a Vivát Huszár kísérőrendezvénye szerepel a folytatásban: XVI. századi török és magyar csapatok látványos csatája, valamint a szabadságharc és kiegyezés korát megjelenítő ügyességi lovasverseny a Nádasdy-vár parkjában ingyenesen látogatható.

Eközben a külső várban kézművesvásár, a magyar és török csapatok hagyományos tábora és a Villa Maecenae várja a látogatókat, a belső vár udvarán felállított nagyszínpadon pedig egymást váltják a különböző autentikus előadások, koncertek és gyermekprogramok. A nagyszínpadon este ismét a Hollóének felelős a hangulat felfokozásáért, az esti fő koncertet pedig a világszerte ismert Vágtázó Csodaszarvas adja. A „magyar virtus” napjának keresztelt napot táncház zárja.

Vasárnapra virradva már a török hódoltság mindennapjai forgatagában találjuk magunkat: a Nádasdy-vár és Sárvár mezőváros utcáit fosztogató oszmán csapatok járják. A délelőtti órákra beszedik az adót, amit a „porta” rótt ki a hódoltság népére: a rablott marhák, jószágok és a janicsárnak szánt gyermekek csak Nádasdy Ferenctől remélhetik szabadulásukat. A Fekete bég csapatai a délelőtti ostromjáték során megkísérlik feltartóztatni a túlerőben lévő oszmán csapatot. Az oszmán uralom kellemesebb oldalából ad ízelítőt az a hatvan hastáncos, akik egymással vetélkedve ismertetik meg a hastánc művészetét a látogatókkal az Orient Mirage Hastáncfesztivál kísérő rendezvény keretén belül.

A kelet varázsát különböző mesék és bábszínházi előadások tárják a gyerekek elé, a felnőtteket fergeteges koncertjével az Arasinda és a Makám együttes repíti el a Közel-Keletre és a Balkánra.

A Nádasdy Történelmi Fesztiválra kilátogatókat folyamatos magas színvonalú gasztronómiai élmény is várja, a Nádasdy Ferenc Múzeum „Homo Novus” címmel kiállítással, valamint állandó, gyermekprogramokkal, különleges tárlatvezetéssel készül, az Esterházy Magánalapítvány pedig elhozza legjobb, legnívósabb, remekbe szabott borait.

Természetesen nem maradhat el a tavaly nagy sikert aratott kincskereső játék sem, melyet ez évben „Aditus Lauri” néven találnak meg az érdeklődők.

Ahogy tavaly is, furfangos kérdések megfejtése nyomán lehet eljutni a célig, azaz megtalálni a Nádasdyak elveszett kincsét. Ennek jutalmai exkluzív nyeremények félmillió forint összértékben.

Bővebben: www.nadasdyfesztival.hu

Címkék: programajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr812145955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása