A Líbia által szervezett segélyhajó szombaton este kifutott a görög Lavrio kikötőjéből, s az izraeli nemzetközi diplomáciai zsarolás ellenére nem Egyiptomba, hanem a Gázai övezet irányába vette az útját. Éhud Bárák izraeli hadügyminiszter bejelentette, hogy a segélyhajó nem juthat a Gázai övezet közelébe. Az izraeli haditengerészet kalózkommandója máris készenlétben várja az újabb áldozatait.


A május 31-én bevontatott segélyhajók Ásdódban

Éhud Bárák izraeli hadügyminiszter, a „Gázai hóhér” szombaton délután reagált arra a hírre, miszerint a líbiai segélyhajó mégsem az egyiptomi El-Áris kikötőjébe, hanem, eredeti úticéljának megfelelően, a Gázai övezet valamelyik kikötőjébe vagy azoknak közelébe kíván eljutni. Mint arról korábban beszámoltunk, a líbiai elnök fia, Szájf el-Iszlám el-Kadáfi (سيف الإسلام القذافي) szervezte segélyhajó eltérítése érdekében az elmúlt napokban, de leginkább szombaton élénk diplomáciai egyeztetést fejtett ki az izraeli külügyminisztérium, illetve személyesen Ávigdor Lieberman külügyminiszter a moldáv és a görög politikusokkal. Moldávia, Lieberman szülőhazája azért került képbe, mert a líbiai hajó moldáv zászló alatt futott ki a dél-görögországi Lavrio kikötőjéből.

A Lieberman irányította „meggyőző” tevékenység Izrael részéről a már másutt és máskor is megtapasztalt stílusban zajlott le: az izraeli diplomácia vezetője gazdasági eszközök bevetését helyezte kilátásba az athéni és a kisinyovi kormánnyal szemben arra az esetre, ha a líbiai hajó valóban moldáv zászló alatt fut ki, míg a görögöket arra kívánta rávenni, hogy eleve akadályozzák meg a segélyhajó kifutását. A jelek szerint a zsarolás ezúttal nem jött be a zsidóknak, mert a Remény nevű hajó, fedélzetén 2200 tonna humanitárius segélyszállítmánnyal moldáv zászló alatt már elhagyta Lavrio kikötőjét.


Címkézik a segélyszállítmányt

Közben az Ál-Dzsázírá összarab hírtelevízió, amelynek tudósítója is a líbiai hajó fedélzetén tartózkodik, közölte: Izrael zsarolással és fenyegetéssel arra kívánta rávenni a gazdasági válsággal küzdő görög kormányt, hogy ne engedélyezze a segélyhajó kifutását Lavrio kikötőjéből. A gazdasági fenyegetésen kívül még azt is beígérték Athénnak, hogy nem engedik szabadon azt a két görög állampolgárt, akit május 31-én, a Mavi Marmara török segélyhajó elrablásakor ejtettek fogságba, és még mindig Izraelben tartanak.

Korábban arról szóltak a jelentések, hogy izraeli követelésre a líbiai hajó nem a Gázai övezet partjai, hanem az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigeti El-Árís kikötője (ميناء العريش) felé tart a segélyszállítmánnyal, amelyet majd sivatagi szárazföldi úton vinnének tovább a blokáddal sújtott palesztin lakosságnak. Az Ál-Dzsázírá legújabb tudósítása szerint a segélyhajó szombaton délelőtt tíz óra körül már a Kréta-sziget partjaihoz közeli tengerszakaszon halad úticélja felé.

Éhud Bárák izraeli hadügyminiszter a fentebb említett szombati megnyilatkozásában „fölösleges provokációnak” nevezte a líbiai hajó próbálkozását, mert szerinte Izraelen keresztül is be lehet juttatni a humanitárius segélyt a Gázai övezetbe. (Ami persze szemenszedett hazugság, mert Izrael az úgynevezett biztonsági ellenőrzés címén és során esetenként még a csecsemőtápszert is terrorista célokra fölhasználható veszedelmes szállítmánynak minősíti, nem beszélve a szállítmány megdézsmálásáról és a hosszadalmas visszatartásáról – J. K.) Éhud Bárák megismételte, hogy az izraeli haditengerészet minden eszközzel megállítja a líbiai hajót, ha az tényleg a Gázai övezet felé veszi az útját.

A segélyhajó egynapos késéssel, szombaton este mégis kifutott Lavrio kikötőjéből, s a hajó kapitánya a fedélzeten tartózkodó Ál-Dzsázírá tévé tudósítójának azt nyilatkozta, hogy esze ágában nincs a Gázai övezet helyett az egyiptomi El-Árís felé hajózni. Dzsamál Hudri, a rámalláhi palesztin parlament képviselője is hasonlóképpen nyilatkozott: „Teljesen fölösleges Izrael szándéka, hogy a hajó menjen az egyiptomi El-Árísba, mert az a Gázai övezet felé tart azzal az egyértelmű elhatározással, hogy megtörje a cionista blokádot”.


A kommandósok egyelőre lazán várakoznak

Mindenesetre az izraeli haditengerészet, s azon belül a 13-as flottilla nevű kommandó, amely május 31-én a Mavi Marmara török segélyhajó fedélzetén elkövette a kalóztámadást és a mészárlást, készen áll. Az izraeli hadsereg nyilatkozói az elmúlt órákban egyértelművé tették, hogy a líbiai hajó nem juthat a Gázai övezet közelébe, mert a haditengerészet rakétahordozó hajói még a nyílt tengeren, tehát nemzetközi vizeken elállják az útját.

Júszef el-Kudszi – Kuruc.info

Címkék: gázai övezet gáza segélyhajó

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr442145895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása