Bulgária is bekapcsolódik a Déli Áramlat elnevezésű földgázvezeték-projektbe, az erről szóló megállapodást július 15-án írják alá Szófiában - mondta vasárnap a bolgár televízióban a bolgár kormányfő.
Bojko Boriszov a beruházás mellett érvelve arra mutatott rá a Novinite hírportál beszámolója szerint, hogy a bolgárok „az életük végéig” profitálhatnak a tranzitdíjból, ha most rászánják a beruházásra a maguk részét, azaz hozzávetőleg 400 millió dollárt. A miniszterelnök kiemelte: az Oroszországból Bulgárián át Görögországba és Törökországba a régi vezetéken szállított évi 17 milliárd köbméter gáz tranzitdíja évi 100-105 millió dollár.
Az új Déli Áramlat vezetéken évente kezdetben 14 milliárd, majd 31 milliárd köbméter földgáz megy át Bulgárián, ennek tranzitdíján fele-fele arányban osztozik Oroszország és Bulgária, mert a vezeték is közös tulajdonban lesz. Mivel az oroszok a későbbiekben évi 63 milliárd köbméterre akarják növelni a vezeték kapacitását, a tranzitdíjból származó haszon is a kétszeresére növekszik.
A Magyarországon is áthaladó Déli Áramlat fő célja a kockázatosnak tekintett tranzitországok - mindenekelőtt Ukrajna - elkerülése. A vezeték a tervek szerint Oroszországból a Fekete-tengeren át Bulgáriába, majd két ágon Olaszországba és Ausztriába vezet. A költségeket egyelőre csak becsülni tudják, de a Gazprom legutóbbi közlése szerint várhatóan 8,6 milliárd eurót tesznek ki.
(MTI)

Címkék: bulgária déli áramlat

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr232146017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása