A Kurultaj részletes programja

 2010.07.12. 19:44

Augusztus 6., péntek
Ünnepélyes fogadás
A Kurultaj helyszínére 24 országból érkező 250 vendéget fogadjuk testvéri szeretettel. A ceremónia után a vendégek megtekintik a kiállításokat, valamint leróják tiszteletüket az emlékhelyen.
Ezt követően a magyar hagyományőrzők közös vacsorán látják vendégül őket.

Lovasok főpróbája
A nagyszabású lovasbemutatók főpróbáját tekinthetik meg az érdeklődők.
Nimród vére
Zenés táncjáték. A Kiskunfélegyházi Táncszínház mintegy négyezer néző előtt tartotta a Nimród vére című táncjátékának ősbemutatóját 2006. augusztus 18-án a kiskunfélegyházi volt Bem József Lakatanya alakulóterén. Az előadás két részből állt, első felvonása a Csodaszarvas, a második az Attila, Isten kardja című legendákra épült. Szövegkönyv: Rekedt Gréta. Zenei rendező: Vas László. Zene: Kormorán
Augusztus 7., szombat
Bemutatók
Délelőtt különböző bemutatókat láthat a tisztelt érdeklődő. Bemutatkozik a magyar agár, lesz solymász bemutató, a színpadokon néptánc és népzene.
Seregszemle
Álló délben veszi kezdetét az ünnep hivatalos része. Bevonulnak a Kárpát-medence minden tájáról és a távolabbról érkező magyar hagyományőrzők. Csatlakoznak hozzájuk a rokon népek csapatai is. A megjelent rokon népek képviselői ősi szokás szerint szövetséget kötnek. Ezt követően a házigazdák és a vendégek üdvözlő beszédeit hallhatjuk.
Lovas bemutatók
Kelemen Zsolt lovas csapatának szabadharc-bemutatóján első alkalommal láthatjuk a lovakon és lovasokon a hitelesen rekonstruált avar páncélzatot!
Ezután az érdeklődők végig izgulhatják a lovasversenyeket is: buszkasi, valamint gyorsasági verseny rövid és hosszú távon.
Közös nyíllövés
Az egyetértés és közös akarat bemutatásaként a résztvevők egyszerre repítik nyilaikat nyugat felé. A programon bárki részt vehet, aki előzetesen jelezte szándékát a szervezőknél és van az alkalomhoz illő viselete.
Történelmi élőkép
A honfoglalást szimbolizáló csatát jelenítenek meg a lovas és gyalogos csapatok, egyedülálló látványosságot kínálva a nézőknek és örök élményt a résztvevőknek.
Zenei bemutatók
Bemutatkozik a kazak, a török, a kirgiz, az ujgur és az üzbég vendégek zenekara és táncosai. A nagyszínpadon a Nimród, a Tűzmadár Táltos Dobkör, és a Szilaj dobosok gondoskodnak a hangulatról.
Teremtő, légy velünk!
A vancouveri színész-zenész baráti kör és a Nimród lovasíjászok közös előadása, magyar vendégművészekkel. A rock és a magyar népzene ötvözéséből készült rockopera.
Augusztus 8. vasárnap
Bemutatók
A nap lovas birkózással indul, majd hat órán keresztül különféle lovas és gyalogos harci bemutatókat láthatunk: Felvidéki Baranta csapatbemutató, Lezsák Levente lovas kaszkadőr bemutatója A Kassai lovasíjász iskola bemutatója: Varga Sándor csapata, szekérfelvonulás
Zenei bemutatók
A harci bemutatók alatt ismét megcsodálhatjuk a legjobb hazai és a vendég zenészek játékát. Bemutatkozik a kazak, a török, a kirgiz, az ujgur és az üzbég vendégek zenekara és táncosai együtt játszanak a magyar zenészekkel: a Tatros, a Nimród, a Tűzmadár Táltos Dobkör, a Szilaj dobosok, Regélő Fehér Táltos dobkör, Sziránszki József regös, valamint egy török sámán zenekar gondoskodnak a hangulatról.
Íjászverseny
A bemutatók alatt a területen kialakított pályán íjászverseny zajlik. Nevezéseket még elfogadunk.
Történelmi élőkép
Az íjászverseny eredményhirdetése után megismétlődik az előző napi életkép. A honfoglalást szimbolizáló csatát jelenítenek meg a lovas és gyalogos csapatok, egyedülálló látványosságot kínálva a nézőknek és örök élményt a résztvevőknek.
Íjász távlövési rekordkísérlet
Mónus József íjász tavasszal megdöntötte a több mint hétszáz éve a mongoloknál lejegyzett rekordot. Most kísérletet tesz arra, hogy ezt is túlszárnyalja.
Kurultaj
A szertűz körül összegyűlnek a magyarság és a rokon népek képviselői és közösen vesznek részt a szertartáson.
Koncertek
A három napos eseménysorozat a Dobogókő és a Ghymes együttesek koncertjével ér véget.
Állandó programok
Ősök sátra
A puszta haszonállatai
Magyar testvéreink felajánlásából testközelből ismerkedhetünk évszázados örökségünkkel, a racka juhval és a szürkemarhával.
Középkori bronzművesség
A Magyar Nemzeti Múzeum szakembereinek segítségével megpróbálunk rekonstruálni és működés közben bemutatni egy kora középkori bronzöntő műhelyt.
Huszka József kiállítás
Magyar testvéreink áldozatos gyűjtőmunkájából valósult meg ez a kiállítás, amely a turáni magyar ornamentika bemutatásával nemzetét szolgáló férfinak állít emléket.
Esküvő és névadó szertartások
Táltosaink őseink iránti tiszteletből a még élő hagyományok összegyűjtésével és gyakorlásával őrzik őseink hitét és szellemiségét. Lesz alkalom arra, hogy ősi szokás szerint házasodjon vagy adjon nevet gyermekének. Korlátozott számban még lehet jelentkezni az info@magyar-turan.hu címen.
Táncház
Minden este, kifulladásig,.
Kérjük azokat, akik élő munkával, anyagi támogatással vagy eszközfelajánlással tudják segíteni a rendezvény szervezőit, azok jelentkezzenek a www.kurultaj.com oldalon található elérhetőségeken!
A már jelentkezett kézművesek, kereskedők figyelmét felhívjuk arra, hogy a regisztráció nem jelent automatikus részvételi lehetőséget! Kérjük a megadott számlaszámra mihamarabb elutalni a részvételi díjat, mert férőhelyek száma korlátozott és a helyek az utalás sorrendjében lesznek kiosztva!
(Kuruc.info, Hírdobáló)

Címkék: programajánló

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr722147184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása