Hőség lesz a hétvégén

 2010.07.09. 10:00

A következő napokban sok napsütésre, száraz időre van kilátás, és egyre melegebb lesz. Pénteken helyenként, vasárnap már országszerte 30 fok fölé melegszik a levegő. Legfeljebb néhol lehet frissítő zápor a hétvégén.

Részletes előrejelzés.

Pénteken folytatódik a napos, száraz idő, a többórás napsütést csak kevés felhő zavarhatja. Mérsékelt lesz, délkeleten eleinte megélénkül az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 30 fok között alakul, néhol a 31 fokot is elérheti a csúcsérték.

Fronthatás nem érvényesül, de az egyre melegebb idő megterhelheti az érzékenyebbek szervezetét. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A napos idő, a friss levegő jót tesz a közérzetnek. Aki szabadtéri programot tervez, legyen óvatos, mert erős lesz az UV-sugárzás! A pollenkoncentráció kissé emelkedik. A közlekedési feltételek kedvezőek lesznek, csak az erős napsütés lehet zavaró, a meleg idő bágyadtságot okozhat. Napközben nyáriasan öltözhetsz, legfeljebb a kora reggeli órákban lehet szükség vékony pulóverre. Érdemes napszemüveget viselni.

Szombaton többórás napsütés várható. Számottevő csapadék nem valószínű, legfeljebb északkeleten lehet egy-egy futó zápor. Keleten megélénkül az északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 28, 32 fok között alakul.

Vasárnap tovább fokozódik a kánikula. Mindenütt több órás napsütés várható. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőzetből legfeljebb keleten fordulhat elő egy-egy rövid zápor, zivatar. Megélénkül az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29, 33 fok között alakul.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz. Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Európai helyzetkép

Ciklonok alakítják az időjárást Európa északnyugati részén. Írországban és Skóciában hűvös, csapadékos idő várható, mindössze 15 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Változékonyság, elszórtan eső, zápor várható Skandináviában, a csapadékosabb területeken ott is csak 12, 19 fok valószínű.
Alacsony nyomású képződmény okoz változékony, helyenként csapadékos időt Romániában, Bulgáriában és a Kelet-európai-síkságon. Elszórtan várható eső, zápor, zivatar, a Fekete-tenger nyugati partjainál heves esőzés alakulhat ki. Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de a zivatarokat viharos széllökések kísérhetik.19, 24 fok várható. A csapadékzóna a Kárpát-medence egyes részeit is érinti, Erdélyben elszórtan kialakulhat zápor, esetleg zivatar a délutáni órákban.
A medence más részein jobbára száraz, napos idő várható. Melegszik az idő, a nyugati területeken 27, 31 fok valószínű.
A kontinens nagy részén anticiklon hatására napos, száraz idő uralkodik. Csak Franciaországban és az Alpokban lesz felhősebb az ég, és helyenként előfordulhat egy-egy futó zápor, zivatar. Általában gyenge, mérsékelt a légmozgás, de a Földközi-tenger keleti medencéjében erős, helyenként viharos szél várható. A legmelegebb Dél-Franciaországban és Németországban 30, 36 fok, valamint az Ibériai-félszigeten 34, 40 fok valószínű. Máshol 25, 29 fokra számíthatunk.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható időjárás

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr662140337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása