Az amerikai elnök meghátrált az izraeli miniszterelnök előtt, a kétoldalú kapcsolatok korábbi lehűlése ellenére Barack Obama egyetlen szóval sem bírálta Izraelt, amikor a Fehér Házban fogadta Benjámin Netanjahut - írta szerdán a The Washington Post elemzője.
Dana Milbank szerint a Fehér Ház akár a fehér zászlót is kitűzhette volna az izraeli kormányfő fogadására.
A szerző emlékeztetett arra, hogy a Fehér Ház márciusban - a legutóbbi Obama-Netanjahu találkozó után - nem adott ki semmilyen közleményt, és a két politikus sajtónyilatkozatot sem tett. Még nyilvános fotó sem készült a találkozóról.
Azt a keddi amerikai sajtó is kiemelte, hogy Netanjahunak hűvösebb fogadtatásban volt része márciusi látogatásakor. A két ország viszonya elemzők szerint mélypontra hűlt, miután Izrael azzal egy időben jelentette be több mint ezer ház felépítésének tervét Kelet-Jeruzsálemben, hogy Joe Biden amerikai alelnök a térségben járt a közel-keleti béke előmozdítására. A bejelentés felbőszítette Washingtont, Hillary Clinton külügyminiszter sértőnek nevezte az izraeli bejelentést, a külügyminisztérium szerint Izrael "mélyen negatív jelzést" tett, amely aláásta a bizalmat.
Obama ezzel szemben kedden arról beszélt, hogy az amerikai-izraeli viszony "törhetetlen", a két ország együttműködik egymással, a kapcsolatok tovább javulnak, a két államot különleges kapocs köti össze. Kerülte Izrael bírálatát, és az izraeli telepépítéseket egy szóval sem említette, ameddig arra egy riporter rá nem kérdezett. Válaszában nem utalt rá, hogy Izraelnek meg kellene hosszabbítania a szeptemberben lejáró telepépítési moratóriumot.
Egy izraeli újságíró arról kérdezett: Obama korábban elhatárolódott Izraeltől, hidegen fogadta Netanjahut, úgy gondolja-e most, hogy akkor politikailag hibázott, továbbá bízik-e az izraeli miniszterelnökben? Obama úgy felelt: mindig a különleges amerikai-izraeli kapcsolat erősítésén dolgozott, és azóta bízik Netanjahuban, hogy találkozott vele még elnökké választása előtt.
A liberális szemléletű The Washington Post elemzője rámutatott: az Obama-kormány négy hónapja politikailag veszélyes döntést hozott, amikor elítélte Izraelt a telepépítési bejelentés miatt. Az izraeli lobbi felhorkant, Netanjahu elítélte Washingtont, a republikánusok utóbbi mellé álltak, a demokraták pedig visszahúzódtak.
A Netanjahu által megfutamított és megalázott Obama kedden újra találkozott az izraeli kormányfővel és a találkozó tulajdonképpen tekintélye megmentéséről szólt.
Dana Milbank arról írt: Obama azzal a csodálatraméltó reménnyel foglalta el hivatalát, hogy feléleszti a közel-keleti békefolyamatot az arab világ felé történő nyitással, a becsületes közvetítő szerepébe helyezkedve. "Mostanra viszont megtanulta azt a fájdalmas leckét, hogy az (amerikai) belpolitika nem teszi lehetővé ezt a hozzáállást" - írta a szerző.
A szintén liberális The New York Time szerdai szerkesztőségi cikkében arról írt: Obama és Netanjahu a keddi találkozón rövid távú politikai érdekeiknek megfelelően jártak el, de "az kevésbé világos, hogy érdemi haladás történt-e". Mindent megtettek azért, hogy választóik számára demonstrálják, szoros a kapcsolat közöttük, sok volt a mosoly és az optimista gondolat.
A lap megjegyezte, hogy Netanjahu kedden egyszer sem említette a kétállami megoldást, és 2009 júniusában is csak washingtoni nyomásra kötelezte el magát e cél mellett. Azóta is kerüli ennek ismétlését, ezzel kétségeket ébreszt kormányának őszinteségével kapcsolatban - írta az újság.
(MTI)

Címkék: lapszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr132139105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása