Pert indítanak egy izraeli katona ellen, aki a Gázai övezet elleni 2008-2009-es offenzíva alatt megölt két fehér zászlót lobogtató palesztin nőt, közölte kedden az izraeli hadsereg. Az őrmesternek emberölés miatt kell katonai bíróság elé állnia.
A nyomozásban mindkét felet meghallgatták, és - természetesen - komoly eltérések mutatkoztak a palesztinok, valamint az izraeli hadsereg tagjainak visszaemlékezései között. A palesztin tanúk szerint a katona 2009. január 4-én lelőtt két nőt, egy fehér zászlókat lobogtató csoport tagjait, Dzsúhar ad-Dik negyedben. A katonák ezzel szemben egy férfi halálára "emlékeznek vissza", ami ugyanabban a körzetben történt, de másnap.
A döntés indoklása szerint az "elitosztag tüzére szándékosan, minden előzetes utasítás és felhatalmazás nélkül lőtt a fehér zászlót lobogtató csoport tagjaira".
Az izraeli hadsereg berkein belül több, a Gázai övezet elleni támadásban részt vevő katona számíthat fegyelmi vagy bűnvádi eljárásra - arcátlanul enyhe büntetésekkel. Egy zászlóalj parancsnoka például azért kapott fegyelmit, mert megengedte katonáinak, hogy egy palesztint emberi pajzsként használjanak. Egy másik tiszt ellen amiatt indítottak eljárást, hogy egy mecset közelében légitámadást rendelt el.
(MTI nyomán)

Címkék: külföld zsidóbűnözés

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása