A koalíciós tárgyalások hirtelen félbeszakítása azt sugallja, hogy a demokratikusnak mondott szlovák pártok egyáltalán nem értik sem a polgári, sem a kisebbségi elveket. Vagy éppen fordítva: pontosan értik, ezért a polgári nacionalizmus útját választották - vélekedik az Új Szó című felvidéki magyar napilap szombati kommentárjában annak kapcsán, hogy a kisebbségekért felelős kormányfő-helyettes jogköreiben nem tudott megegyezni az új koalíció, s ezért a tárgyalásokat megszakították.
Az újság szerint a minisztériumi keresztellenőrzések megszüntetésével vagyis a minisztériumért ugyanaz a párt felel elv meghozatalával azt érte el a koalíció, hogy "a kisebbségeket is képviselő Híd pártnak" nem lesz beleszólása a "kisebbségi kultúra és oktatás ügyébe", mert nem lehet államtitkára az említett tárcáknál.
Ezért volt természetes az az igyekezet, hogy kialakítsanak egy olyan miniszterelnök-helyettesi hivatalt, amely nem pusztán jelképes, hanem döntési mechanizmusok vannak a kezében, bele tud szólni az ügyekbe és dönt a kisebbségeket érintő kérdésekben.
"Tegnap (pénteken) azonban a három szlovák párt egyértelműen azt jelezte, nem akarják, hogy a kisebbségek önmagukról döntsenek, a kisebbségi skanzen igénytelen és könnyebben kezelhető. A szlovák dominancia mindenek felett, egy magyar-szlovák párt is csak megtűrt lehet, mert nevében ott szerepel a magyar jelző" - mutat rá Molnár Norbert, a lap főszerkesztője.
Úgy véli: "Hatalmas pofon ez a Hídnak és mindenkinek, aki azt hitte, lehet magyar-szlovák békés egymás mellett élés, természetes lehet a közös politikai akarat. És óriási felkiáltójel is egyben: ha ma (szombaton) a Híd politikusai visszatérnek a tárgyalóasztalhoz, csak pontosan leírt feltételekbe lehet belemenni, különben a szlovák pártok bármikor letagadnak bármit."
A főszerkesztő szerint "ha mégis összejönne a négypárti jobboldali-liberális kormány, akkor sokkal nehezebb négy évre számíthatunk, mint azt két hete elképzeltük."
"Egyre inkább az az érzése az embernek, hogy a kereszténydemokraták már megint dörzsölik a tenyerüket: ők meg akartak egyezni, de a magyarokkal nem lehetett, így jöhet megint a Smer (Robert Fico pártja). És az sem elképzelhetetlen, hogy ugyanez motoszkál az SDKU-s csúcsfejekben is: jöjjön inkább a nagykoalíció, mint bármit is adni ezeknek a tetves magyaroknak" - zárul a lap kommentárja.
A Smer Robert Fico pártja, az SDKU (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió) a most formálódó koalíció legerősebb politikai alakulata.
Bugár Béla követelése a liberális Sme és a független Pravda szerint is jogos.
"Ha Bugár Béla legény lenne, akkor a miniszteri bársonyszéket felcserélné a kisebbségi törvényért, amelyet partnerei kihúztak a kormányprogram tézisei közül. Vagy legalábbis tenne egy ilyen javaslatot. A választóknak ezzel megmutatná, hogy őt az ügy maga érdekli, nem pedig egy bársonyszék pártjának" - írja vezércikkében a Sme.
A Pravda kommentárjában úgy véli: az lenne a legjobb, ha a kisebbségi ügyeket egy kormányoktól független és megfelelő jogkörökkel ellátott hivatal kezébe adnák. Nem jó, hogy a téma a választások utáni hatalmi kalkulációk részévé vált - írják.
(MTI nyomán)

Címkék: lapszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr982127841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása