Az Afganisztánban szolgáló amerikai katonák már idén nyáron megkapják az első szállítmányokat a hadseregben idén bemutatkozó új szuperlőszerből, az M855A1 EPR-ből (Enhanced Performance Round) - jelentették be a Pentagon illetékesei.
Az új lőszer a nyolcvanas évek óta használt 5,56 milliméteres töltényeket váltja majd fel a hadseregben, első körben az M4-es karabélycsalád, a vietnami háború óta használt M16-os, s az M249 SAW golyószórók állnak át rá. Ez az amerikai hadtörténelem legalaposabban tesztelt lőszere, a fejlesztés során egymilliót lődöztek el belőle, hogy pontosan bemérjék a tulajdonságait, és módosítani tudjanak a terveken a mérnökök. 2011 végéig 200 millió darabot tervez legyártani belőle a Pentagon.
A nagyobb megbízhatóság, pontosság, jobb röppályatartó képesség, nagyobb repülési sebesség és kisebb torkolattűz mellett fontos előnye az új lőszernek, hogy környezetbarát, vagyis a gyártása során nem, vagy az eddigieknél jóval kisebb mennyiségben használnak mérgező és környezetkárosító anyagokat. Csak ólomból évi 2000 tonnával kevesebbet használnak majd fel a fegyvergyárak a hadsereg illetékesei által büszkén Zöld lőszerként bemutatott M855A1 EPR miatt.
Ha az új muníció, amit az előzetes tesztek alapján minden idők legjobb lőszerének kiáltottak ki, beválik, a következő lépésben a 7,62 milliméteres kalibert éri el a zöld technológia az amerikai hadsereg tervei szerint.
Azért azon elgondolkozhattak volna az illetékesek, hogy Amerika háborúival eddig sem az volt a gond, hogy a golyók szennyezik a környezetet. Ez inkább ciki, mint Amerika-imázs javító, főleg, hogy a háborúk megindítása a kőolaj feletti ellenőrzés jogának a megszerzésért történt, azonban ebből csak még tovább tartják fent az igazán környezetszennyező üzemanyagok használatát, ezzel párhuzamosan tovább gátolják az alternatív energiák világméretű elterjedését. Ehhez képest a környezetvédő lőszer semmiség. Amúgy újrahasznosítható? Mert ha igen, akkor minden nem célba ért golyó a tálibok kezébe kerülve Amerika ellen használható fel. Ez most csak félig poén, de gondolkozzunk el, mi lesz még ebből, hova fog fejlődni a világ?
(Index nyomán Geyer)

Címkék: külföld zsidóbűnözés

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr252120337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása