Csütörtöktől csak forint alapon lehet jelzáloghitelt felvenni - többek között erről döntött szerdán a kormány. A 29 orbáni pont közül ma 16-ot pipáltak ki, többek között azt, hogy senkit sem lehet kilakoltatni az év végéig, és marad a gázárkompenzáció. A következő napokban Varga Mihály, Fellegi Tamás és Matolcsy György gyúrja majd a pénzügyi szektort, hogy fogadják el a bankadót.
Leginkább itt érhető tetten a Fidesz töketlensége. Vitán felül áll az, hogy a bankadó, a devizahitelek forintra történő átváltása - még abban a formában is, hogy megtiltják a devizahitelek nyújtását - helyes, ám nem elégséges intézkedésnek számít a magyar nemzet szempontjából. Ugyanakkor a bankadó körüli hazai hercehurca - érdekes, hogy a G20-ak találkozóján is erről volt a leghangosabb vita - jól mutatja, hogy mekkora a kormányon belüli pénzügyi lobbi hatalma. Óriási, különben miért kell a Magyar Köztársaság megválasztott kormányának a miniszterei Csányi Sándorhoz járuljanak, hogy ugyan már, Bankszövetség bácsi, tessék már elfogadni, hogy hozzá kell járulniuk hazájuk költségvetéséhez. Itt tartunk most és a bankadó bevezetése vagy bukása fogja megadni a választ arra a kérdésre, hogy a magyar állampolgárságú hazai bankárokban maradt-e még annyi jóérzés, hogy hazánk modern kori történelmének talán legsanyarúbb helyzetében kivegyék részüket a mentési munkálatokból. Igen, így kell a kérdést feltennünk, holott mi sem lenne természetesebb: az országban bajban van, konkrétan a magyar állam a csőd szélén táncol, tehát a kormány döntései alól a bankok sem vonhatják ki magukat. Kár volt Pintért  maga mellé vennie Orbánnak (politikai körökben széltében hosszában járja az a pletyka, hogy Uncle Sanyit csak Csányi kedvéért és az OTP érdekeinek a megvédésért kellett beemelni a kormányba), hisz a hála nem politikai kategória, mutatta be most mindezt a bankvezér.
A kormány ma a 29 orbáni pont közül 16-ról döntött. Ez összesen 58 törvénymódosítást jelent, de az egyik pontot kormányrendeletben határozzák meg - jelentette be Matolcsy György gazdasági miniszter hozzátéve, hogy ezeket péntek délig nyújtják be a parlamentnek.
A kormány kétfajta döntési csomagot hozott: az egyik a pénzügyi konszolidáció, amely alapján a 3,8 százalékos hiánycélt tudják tartani, a második csomag pedig a gazdasági a növekedést vette célba.
Indul a nehéztüzérség
Ugyanakkor két meglepetés is elhangzott: bár mára várta mindenki a bankadó részleteinek bejelentését, a kormány mégsem bírt el Csányi Sándorékkal. Orbán Viktor és kormánya ezért úgy döntött, egy háromtagú tárgyalódelegációt küld a Bankszövetség nyakára. "Nagyon súlyos és kemény tárgyalások kereszttüzében állunk" - mondta Matolcsy, aki Varga Mihállyal és Fellegi Tamással együtt azt a feladatot kapta, hogy a következő napokban állapodjon meg a pénzügyi szektor vezetőivel. Mandátumuk arról szól, hogy a bankokból 120 milliárdot, a biztosítóktól 36 milliárdot, a pénzügyi szektor további szereplőjétől pedig 30 milliárdot kell behajtaniuk. A maradék 13, 6 milliárd forint szerencsére benne van már a költségvetésben hitelintézeti járulékként, amit most csak az OTP és az FHB fizet. És itt álljunk meg egy pillanatra! Mi az, hogy "csak az OTP és az FHB" fizet hitelintézeti járulékot? Ennyi hitelintézet van csak összesen az országban? Nem hinném, de akkor miért nem fizet a többi is? Valami  nagy gazemberség lapul ezen elszólás mögött.
A másik bombahír, hogy csütörtöktől megszűnik a deviza alapú ingatlanhitelezés, azaz ezentúl csak forint alapon lehet lakást vásárolni hitelre. Ezt a törvényt, bár csak pénteken nyújtják be, és várhatóan két hét múlva fogadják csak el, ám mivel visszamenőleges hatályú, ezért jobb, már nincs esély devizahitelt felvenni. Az eszközkezelő feladata lesz a devizahitelek kedvezményes forintalapúvá váltása, illetve a bajba jutott adósok esetében a tulajdoni jogot átváltási bérleti jogra, és így az eszközkezelőnek kell majd fizetni a bérleti díjat.
Tilos lesz továbbá az év végégig bárkit is kilakoltatni, viszont meghosszabbította a kormány a július 1-től lejáró gázár-kompenzációt. A további támogatásokra 11 milliárd forintot biztosítanak.
Matolcsy György bejelentése szerint augusztus 31-ig dolgozzák ki a bajba jutott deviza és forinthitelesek mentőcsomagját, azaz a Nemzeti Eszközkezelő Társaság részleteit, illetve a nyár végéig még dolgozzák ki az egykulcsos személyi jövedelemadó részleteit.
Pontot tettek az ígéretekre
Július 1-től 10 százalékos lesz a társasági adó 250 milliós nyereségi plafonig. Továbbá csütörtöktől eltörölnek hét kisadót, 2011-től pedig kivezetik az építményadót, az idegenforgalmi adót és a kommunális adót.
Ezentúl 1000 forintot kell befizetni az otthon alkalmazott kertész, a bébiszitter után, akiknek nem kell személyi jövedelemadót és tb-járulékokat fizetniük. A foglalkoztató családnak csak regisztrálnia kell a ház körül dolgozót, illetve az ezer forintos regisztrációs díjat. Eltörölték az ajándékozási és örökösödéi illetéket az egyenesági leszármazottaknál, illetve az örökbe fogadott gyerekek után is.
Beruházások esetében ezentúl 51 engedély helyett 33-re lesz csak szükség – közölte Matolcsy, illetve, hogy az ingatlan bérbeadáshoz nem kell majd kiváltani a vállalkozói igazolványt.
A pálinkafőzés után sem kell majd ezentúl jövedéki adót fizetni, már ha csak saját fogyasztásra készítik, de 50 liter felett, illetve eladás esetén a finánc beteheti a lábát a szeszfőzdébe, és ellenőrizhet.
A közszférában bevezetik a kétmilliós bérplafont, és ez Simor Andrásra is vonatkozik majd. Mint Matolcsy mondta, elfogadhatatlan, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke 2,5-szer annyit keres, mint amerikai kollégája. Szerinte a havi kétmilliós bér erkölcsileg és szakmailag is elfogadható. Azt elismerte, hogy mindez uniós jogszabályi aggályokat vet fel, ám döntésükről levelet írtak az Európai Központi Banknak.
A költségvetési szektorban 98 százalékos személyi jövedelemadót vezetnek be a 60 napon túli végkielégítésekre. Matolcsy ezt Obama Magyarországi adójának nevezte.
A kormány arról is döntött, hogy költségvetési felügyelőket küldenek ki a közpénzből gazdálkodó intézményekhez, azaz az egyetemekhez és a kórházakhoz. A biztosok megnézhetik a számlákat, és joguk lesz leállítani beruházásokat. Ezzel a kormány tervei szerint 20-25 százalékos dologi kiadást akar megtakarítani.
A miniszterekre is nehéz hónapok várnak, ugyanis 120 milliárd forintos értékben zárolnak költségvetési, minisztériumi fejezeteket. Így leállatják az autóbeszerzést, eszközbeszerzést. "Kollégáim arcán felhőket és redőket láttam" - mondta Matolcsy a bejelentés után.
A Széchenyi-kártya esetében a hitelkeretet 50 millió forintra emelték, illetve 2 százalékos kamattámogatást adnak.
Összegezve: egy nagyon-nagyon halovány kísérletet láttunk arra nézve, hogy megteremtődjön legalább a lehetősége annak, hogy gazdaságunk egy részét saját kézbe vegyük. Ilyen próbálkozás volt még Orbánék részéről a hiánycél magasan tartásának az engedélyének a kieszközlése, a magánnyugdíjpénztárak vagyonának állami költségvetésbe történő integrálása és a bankadó. Az első kettőről ma már tudjuk , hogy nem sikerült, elbukott azon az uniós felügyeleti szerven, amely Gyurcsánynak simán elnézte a hazugságokat, a költségvetési trükközéséket. A harmadik, a bankadó tehát, még kétesélyes, azonban tegyük hozzá, hogy ez még csak a csepp a tengerben lenne, azaz hosszú távú hasznossága rendkívül alacsony. Nem beszélve arról, hogy egy gazdasági fellendülés idején vélhetően az első eltörölt adónemek között lenne.
Mi ebből a tanulság? Magyarországon szükség van a radikalizmusra, méghozzá a gazdasági radikalizmusra. Arra a politikai erőt is felmutatni képes gazdasági filozófiára célzok, amely indulásból a külföldről felvett hitelek, az államadósság körüli anomáliák kivizsgálásával kezdi kormányzását, nyilvánossá téve az eredményeket. Arra a politikai erőre gondolok, amelyik nem óvatoskodó - és mint látható: eredménytelen - kuncsorgó-politikát folytat, hanem Nyugat szemébe vágja: fizettünk már eleget, stop van!
Anélkül, hogy a Jobbik kormányzati tényező legyen, ez nem fog megvalósulni.
(Hírszerző nyomán Geyer)

Címkék: zsidóbűnözés antimagyarizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr962121565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása