Orosz kémeket fogtak Amerikában

 2010.06.29. 09:51

Tíz Oroszországnak dolgozó kémet fogtak el az Egyesült Államokban – közölte hétfőn az amerikai igazságügy-minisztérium.
A washingtoni közlés szerint a hírszerzőket vasárnap tartóztatták le, feltételezhetően az orosz kormány illegális ügynökei voltak.
Nyolcuk ellen az a vád, hogy hosszú távú, erősen fedett küldetést teljesítettek Oroszország megbízásából az Egyesült Államok területén. További két személy a gyanú szerint szintén részt vett ugyanebben az orosz hírszerzési programban.
Az amerikai szövetségi törvények szerint az Egyesült Államokban nem működhetnek külföldi kormányok ügynökei az amerikai igazságügy-miniszter előzetes értesítése nélkül.
A letartóztatott 10 személyt egyrészt az orosz kormány ügynökeiként végzendő tevékenységre szőtt összeesküvéssel, másrészt kilencet közülük pénzmosásra való összeesküvéssel vádolják.
Az idegen ügynökök között Richard Murphy-t és Cynthia Murphy-t a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) emberei házukban, a New Jersey állambeli Montclairben vettek őrizetbe. Vicky Pelaezt és Juan Lazarót szintén házukban, a New York állambeli Yonkersben tartóztatták le, Anna Chapman Manhattanben került szövetségi őrizetbe.
Michael Zottolit és Patricia Millst, továbbá Mikhail Semenkót Arlingtonban, Virginia államban, Donald Howard Heathfieldet és Tracey Lee Ann Foley-t pedig Bostonban tartóztatták le. Egy személyt az ügyben még nem fogtak el.
A New York-i szövetségi kerületi bíróságon benyújtott kereset első vádpontja – összeesküvés külföldi kormány ügynökeként való működésre – 5 éves maximális börtönbüntetéssel jár. A pénzmosásra való összeesküvés címén az ezzel vádolt 9 személyre legfeljebb 20 éves szabadságvesztést róhatnak ki.
Az igazságügy-minisztérium közlése szerint a letartóztatást több éves nyomozás előzte meg, az ügyben az FBI együttműködött a New York-i kerületi ügyész irodájával, valamint az igazságügy-minisztérium nemzetbiztonsági osztályának kémelhárítási részlegével.
Az igazságügyi tárca nem közölt részleteket a feltételezett ügynökök küldetéséről. Az FBI viszont úgy tájékoztatott: az volt a céljuk, hogy maximális mértékben amerikanizálódjanak, hogy szabadon gyűjthessenek információkat és olyan forrásokat szervezzenek be, akik behatolhatnak az ország döntéshozó köreibe.
Az egyik letartóztatott személy ezt a kódolt üzenetet kapta a moszkvai hírszerzési központtól: „képzettségük, bankszámláik, autójuk, házuk, stb. – mind egyetlen célt szolgál: végrehajtani fő küldetésüket, vagyis hogy kutassanak fel és fejlesszenek kapcsolatokat a döntéshozó körökkel az Egyesült Államokban és küldjenek értesüléseket” a moszkvai központnak.
A kereset szerint idegen nyelveket jól ismerő, az ügynökök közötti kommunikációban képzett, a rövidhullámú rádiózás és a láthatatlan írás technikáját ismerő ügynökökről van szó, akik jártasak a különféle kódokban és rejtjelekben, ismerik a Morse-kódolást is, kiképezték őket fedőállások teremtésére és fenntartására, titkos információk rejtett átadására, továbbá a megfigyelésüket elhárító intézkedésekre.
(Bumm)

Címkék: amerika oroszország kémek

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr922117947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása