Kedden délelőtt gyengült a forint, a svájci frankra volt kötés csaknem 217 forinton is, ami soha nem látott magas árfolyamszintet jelent. A magyar pénz hétfőn a romániai hitelcsomag aggályai miatt került lejtőre.

Soha nem volt olyan drága a magyar devizahitelek nagy részét kitevő svájci frank, mint kedden kevéssel 11 óra elött: a bankközi devizapiacon 216,80 forinton is volt kötés, ami soha nem látott értéket jelent - mondta el az [origo]-nak Kolba Miklós, az ING Bank devizakereskedője.

Kedden kevéssel 10 óra után egy euró 287,06 forintba került, egy dollárért 235 forintot kellett fizetni, egy svájci frankért pedig 216 forintot kértek a bankközi devizapiacon. Reggel nyolc óra előtt még csak 286,40 forint volt egy euró, a dollár 233,62, a svájci frank 215,16 forintot ért.

A forint árfolyamát a többi térségbeli devizához hasonlóan a romániai problémák befolyásolják, miután Bukarestben alkotmányossági aggályok merültek fel a kormány megszorító intézkedéseivel kapcsolatban. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megtagadhatja a következő hitelrészlet kifizetését, amennyiben Románia nem hajtja végre az ígért reformokat. Emiatt a forint is "veszélyes vizekre" evezett, megközelítve az ellenállási küszöbnek számító 288-289 árfolyamot.

A devizahitelesek számára rossz hír, hogy a svájci frank tovább drágult, folytatva az elmúlt napok tendenciáját. A frank árfolyama kedden súrolta a 217 foritnos szintet, és ezzel megdöntötte azt a csúcsot, amit 2009. márciusában állított be a hazai pénzzel szemben. A frank nem csak a forinttal szemben erősödik, az euróval szemben az 1,33-as szint aláis bement, amire soha nem volt példa.

A magyar pénz gyengülését elsősorban külföldi folyamatok okozzák: a romániai alkotmányossági gondokon túl a svájci jegybank azon döntése tesz rosszat a magyar devizahiteleseknek, hogy nem avatkoznak be a svájci frank gyengítése érdekében.

(MTI)

Címkék: árfolyam euró frank forint dollár forintárfolyam svájci

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr272118267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása