Peking a gazdasági válságot kihasználva erősíti érdekeltségi szféráját. Újabban már a súlyos pénzhiánnyal küzdő kelet-európai országokban igyekszik növelni érdekeltségét. A kínai befektetések segíthetik a térség gazdaságának élénkítését, ám hosszú távon komoly politikai kockázatot jelenthet Kína jelenlége - írja Jonathan Holslag, a brüsszeli Kortárs Kínai Tanulmányok kutatóközpont igazgatója a londoni pénzügyi napilapban.
Kína az elmúlt év során több jelentős kelet-európai befektetésről állapodott meg. A kommunista vezetés különösen a súlyos pénzügyi problémákkal küzdő, és ezért kiszolgáltatott országokban igyekszik növelni befolyását, hogy hídfőállást építsen ki az Unió keleti kapujában. Görögországgal több milliárd dolláros hajó- és dokküzem létrehozásáról egyezett meg, és jelentős nagyberuházásokról folytat Bulgáriával és Romániával.
Holslag szerint a kínai jelenlét hosszú távon az EU további integrációját és szuverenitását is veszélyeztetheti. Peking ugyanis minden bizonnyal igyekszik majd partnereinek befolyásolásával elérni, hogy Brüsszeltől számára minél kedvezőbb kereskedelmi feltételeket csikarhasson ki. Azt is elérheti, hogy kelet-európai szövetségesei megakadályozzák vagy lassítsák a Kínával szembeni uniós emberi jogi határozatok és környezetvédelmi szabályok elfogadását.
(Financial Times)

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr332115881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása