Erdélyben már több mint 500 ember vált földönfutóvá a heves esőzések utáni áradások miatt. Öten meghaltak az árvízben, egy ember pedig eltűnt. A víz lakóházakat, termőföldeket öntött el, ráadásul újabb esőzésekre kell számítani.
Erdélyben már 12 megyében majdnem száz település van víz alatt. A legrosszabb a helyzet Hunyad és Hargita megyében. Innen ötszáznál is több ember kellett kitelepíteni, miután a hegyekből érkező patakok vízszintje több métert emelkedett a múlt heti esőzések után. A víz utakat, hidakat mosott el.
Csíkban és a Gyimesekben a legtöbb vonalon nem közlekednek a vonatok sem. Sok települést egész hétvégén nem lehetett megközelíteni. Van, ahol az áramszolgáltatás is szünetel. Több, mint ezer lakóház rongálódott meg. Ezeknek a családoknak termőföldjét, kertjét, veteményesét mosta el az ár: több, mint 6 ezer hektár került víz alá. Az anyagi kár mellett ez sokaknak az egész éves megélhetését nehezíti meg.
A kormány épp most döntött az áfa 5 százalékos emeléséről, ami nagy terhet ró az egyébként is szegény erdélyi lakosságra. Az esőzések ráadásul még legalább két napig tartanak és a hatóságok attól tartanak, hogy a Duna is áradni fog, ha a hegyi patakok vize megérkezik a folyóba.
(hírTV)

Címkék: erdély

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr962117050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása