A portugál Diário de Notícias vezető hazai híre: a portugál kormány nagyon fontolgatja egy új és „költséghatékony” eszköz bevezetését a börtönök zsúfoltsága miatt. Csak a spanyol ABC írt egyelőre 30 spanyol vasúti szárnyvonal tervezett bezárásáról. A spanyol El Mundo és a brazil Estadao is megírta, milyen összehangolt akciót hajtottak végre az EU és Brazília hatóságai június 7-10 között.
Dn.sapo.pt – Portugália
Brazília után Portugália is megfontolja az elítéltek ellenőrzött büntetésének bevezetését, amit a börtönök zsúfoltságának könnyítésével is indokolnak: a lábra vagy a karra erősített elektronikus nyomkövető kedvezményét csak a vagyon elleni bűncselekmények miatt elítéltek kapják. Portugália is a költséghatékonyságra hivatkozik: naponta 16,76 euróba kerül használata, vagyis a hivatalos indoklás szerint harmadannyi pénzt emészt fel, mint amennyit a börtönök celláiban raboskodók miatt kell elkölteni. Jelenleg 559 ilyen elítélt tölti így szabadságvesztését, míg a portugál börtönökben 11 402 rab van.
Elmundo.es – Spanyolország, Estadao.com.br - Brazília
A spanyol és a brazil lap is beszámolt a 15 európai állammal összehangolt úgynevezett „Málta-hadművelet” dél-brazíliai akciójáról: ennek keretében csütörtökön felszámoltak egy olyan bandát, amelyik kokaint szállított Rio de Janeiro térségéből a Földközi-tengerben fekvő Málta szigetére. Az akcióra azt követően került sor, hogy a brazil rendőrség elfogott egy másik bandát, amelyik teherhajón Spanyolországba szállított volna egy tonna kokaint. A hadműveletet egyszerre hajtotta végre a szervezett bűnözés ellen Belgium, Spanyolország, Észtország, Bulgária, Finnország, Franciaország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Málta, Lengyelország és Románia 257 ezer hatósági embere még június 7-10 között. Az eredmény: többek között több mint 8 ezer körözött bűnöző akadt fönn a sűrű közúti ellenőrzések során, és 468 lőfegyvert foglaltak le tőlük.
Abc.es – Spanyolország
Az Európai Bizottság panaszt emelt többek között Spanyolország ellen, amiért még mindig nem liberalizálta vasúti hálózatát és szolgáltatásait, írta a spanyol konzervatív ABC. José Manuel Durao Barroso, az EB másodszori is megválasztott portugál elnöke azt kifogásolta, hogy még mindig túl sok az állami támogatás a spanyol jegyárakon és nem engedik, hogy más cégek is részt vegyenek az üzemeltetésben. A cikk nem nevezte meg a többi figyelmeztetett tagállamot. Néhány nappal korábban csak ez a lap számolt be a kényszerű költségvetési megszorítások keretében 30 spanyol vasúti szárnyvonal tervezett bezárásáról. Amennyiben valóban megszüntetik az említett vonalakat, akkor nehezebben lehet majd eljutni 24 spanyol provincia székhelyére – az 52-ből. A spanyol állami vasút dolgozói a megszorítások és a tervezett bezárások miatt pénteken 24 órás sztrájkot tartottak.
(MNO)

Címkék: lapszemle

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr512113195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása