Szombat reggel sok madéfalvi család ébredt arra, hogy szerény gazdaságukban ismét a víz az úr. A péntek éjaszakai, valamint a szombati esőzések hatására, hatalmas víztömeg áramlott le Madéfalva patakain, valamint az Olt folyón.
A Rákos pataka, amely a szépvízi tározó vízfölöslegét szállítja, szombat délutánra, emberemlékezet óta nem látott tetőzést ért el. Ez a vízmennyiség Csíkszentmihály községben lehullott víztömegéből keletkezett. A patak több, mint 100 Ha mezőgazdasági területet árasztott el és közel 70 udvarra tört be, eláztatva ezáltal ezek melléképületeit, pincéit és 5 lakóházat is. A késő délutáni órákban az E578-as európai utat is elárasztotta, megnehezítve ezéltal a közúti közlekedést.
A helyi katasztrófavédelmi csapat, valamint több száz önkéntes munkája által sikerült megmenteni a környékbeli házakat és javakat. Az önkéntesek több, mint 3000 homokzsákot használtak fel és több állatot mentettek ki az istállókból. Az anyagi kár hatalmas és a helyzetet továbbra is nehezíti az a tény, hogy folyamatosan esik az eső.
Az esti órákra az Olt folyó hozama is megnövekedett, elárasztva több gazdasági épületet és közel 100 Ha mezőgazdasági területet. A folyó növekedése több lakóházat is veszélyeztet. Az önkéntesek még késő este is dolgoztak, homokzsákokkal erősítették az Olt védőgátját. Az áradás megrongálta a község DC12-es községi útjának közel 300 méteres szakaszát, és veszélyezteti a szomszédságában lévő iskolát és templomot.
A Várpatak, valamint még két kisebb patak további utcákat és gazdasági épületeket rongált meg. A polgármester elmondása szerint ez az áradás helyenként felülmúlta a 2005-ös áradások szintjét. A kár jelentős: utak, házak és mezőgazdasági területek rongálodtak meg.
(Erdély.ma)

Címkék: erdély árvíz madéfalva

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr602113197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása