A legfrissebb Ipsos felmérés szerint a vizsgált országok polgárainak többsége úgy gondolja, hogy összességében előnyös számára a globalizáció, a globális kereskedelem, és hogy a külföldi cégek befektetései elengedhetetlenül fontosak a gazdasági növekedéshez - derül ki a közvéleménykutató cég szombati közleményéből.
A torontói G20-csúcs kapcsán készített felmérésben a világ GDP-jének 75 százalékát képviselő 24 ország 18.624 felnőtt lakosát kérdezték meg a globalizációval kapcsolatban.
A válaszokból kiderült, hogy a megkérdezettek 39 százaléka szeretné, ha a kormányuk korlátozná a külföldi cégek befektetéseit országukban, még akkor is, ha ez kevesebb munkalehetőséget eredményez. Az előnyök ellenére, a világ lakosságának többsége szerint ezek az óriási, illetve külföldi vállalatbirodalmak nagyobb hatalommal bírnak, mint a kormányok, és túl nagy a politikai befolyásuk.
Csak 35 százalék gondolja úgy, hogy e cégek vezetői szavahihetőek. Ennek megfelelően a többség úgy véli, hogy a kormányuknak teljes hozzáférése kellene, hogy legyen a saját országukban működő nagyvállalatok üzleti adataihoz, és hogy sokkal határozottabban kellene szabályozniuk a nemzeti és multinacionális vállalatok tevékenységét.
Összességében tehát a többség szerint a kormányuk saját érdeke, hogy kontrollja alatt tartsa a nagyvállalatokat és az alapvető élelmiszerek és szolgáltatások árát.
Magát a globalizációt a megkérdezettek 66 százaléka tartja összességében hasznosnak a világ számára, 88 százalék szerint pedig a globális kereskedelem előnyös. 82 százalék véli úgy, hogy a nemzetközi vállalatok befektetései szükségesek országuk gazdaságának növekedéséhez.
(FH)

Címkék: cégek nemzetközi

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr192112265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása