A világ legnagyobb részecskegyorsítójának mérési eredményeit alakítják át az emberi fül számára is hallható hangokká.

A CERN nagy hadronütköztetőjében (Large Hadron Collider, LHC) 2010. március 30-a óta minden korábbinál nagyobb energiákon zajlik protonok összeütköztetése. Az ütközési események megfigyeléséből az anyag legmélyebb szerkezetére és az Univerzum születésének körülményeire következtethetnek majd a kutatók.

A kutatások népszerűsítésének egyik látványos módjaként az ütközések során kapott mérési adatokat zenei adatsorokká alakítják, azaz zeneként szólaltatják meg. "Ha az ütköztetett protonokból szétrepülő részecskék tulajdonságait egy megfelelő szoftverrel dolgozzuk fel, igen kellemes melódiát kapunk - mondja Lily Asquith, aki az LHC ATLAS detektoránál dolgozik.

Ez persze egyéni ízlés kérdése, hallgasson meg egy példát itt: az LHC fő célpontja, a Higgs-bozon (az "isteni részecske") lebomlásának egyik módja zenében.

Ennek egy kicsit "metálosabb" változata itt hallható.

A mérési eredmények hanggá alakítását a Sounds of Science című honlapon magyarázzák el a fizikusok, ahol további hangsorokat is meghallgathatunk. A folyamatosan bővülő honlap fejlesztői többek között telefonokra tölthető csengőhangok létrehozásán is dolgoznak.

Fizikai folyamatok zenévé konvertálására nem először történik kísérlet, lekottázták például a bolygók mozgását és a hidrogén színképvonalait.

(origo)

Címkék: zene tudomány nagy cern népszerű lhc hadronütköztető

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr492105801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása