Bizonyosra vehető, hogy belátható időn belül a kormány felügyelete alá rendelhetik az ügyészség szervezetét - értesült lapunk. Hogy ezzel a döntéssel megvárják-e Kovács Tamás legfőbb ügyész decemberi nyugdíjba vonulását vagy hamarabb döntenek róla, még nem tudni.

Az ügyészségen felerősödött a helyezkedés a vezetői posztokért - bár ennek előjeleiről már tavaly nyáron beszámolt a Népszava. A kormányoldaltól állítólag az a jelölt kap majd a támogatást, aki hajlandó bevállalni egy Gyurcsány Ferenc elleni kirakatpert, lehetőleg őrizetbe vétellel.

Legalább négyen tekinthetők esélyesnek a legfőbb ügyészi poszt betöltésére - értesült belső forrásokból a Népszava. Kovács Tamás, a jelenlegi vezető december 13-án tölti be 70. életévét, ezért a szabályok értelmében nyugdíjba kell vonulnia. Helyére Belovics Ervin büntetőjogi főügyészhelyettes, Ihász Sándor fővárosi főügyész, illetve Sódor István, a fővárosi fellebbviteli főügyész is esélyes lehet. Informátorunk szerint azonban már az sem zárható ki, hogy ismét Polt Péter tölti be a legfőbb ügyészi hivatalt. Polt "szürke eminenciásként" jelentős befolyással bír a szervezetre, hiszen ma az egyik legfontosabb beosztást tölti be a büntetőbírósági ügyek főosztályvezetőjeként.

Miután a Fidesz kétharmados többsége ezt lehetővé teszi, a kormány felügyelete-irányítása alá rendelhetik az ügyészséget. Forrásaink szerint ez a lépés nem várat magára sokat, feltehetően még ebben az évben megtörténhet. Nincs kizárva azonban, hogy Kovács decemberi távozását megvárják vele, ám ha mégsem, akkor neki is korábban kell mennie beosztásából, ami azért nem idegen szándék a kormánytöbbségtől. Előzőleg arról is beszéltek, hogy Kovácsot már a nyártól nyugdíj előtti szabadságra kellene küldeni, ő azonban ettől elzárkózott.
Ügyészségi információink szerint Orbán Viktor háttéremberei, Belovics és Ihász - mindketten Polt bizalmasainak tekinthetők - előtt is "meglengették" a legmagasabb beosztás lehetőségét azzal, hogy teljesítményükkel bizonyíthatják érdemeiket a poszt elnyerésére. Ettől függetlenül ők már korábban is igyekeztek úgy pozicionálni magukat, hogy a jelölés idejére megkerülhetetlenek legyenek. Ezért az elmúlt időszakban feszültté vált a viszony a két vezető között - és ez kihat apparátusuk működésére is.

Bár kormány-alárendeltségben a főügyészi hatalom jóval korlátozottabb lesz, mint jelenleg, a poszt betöltője továbbra is igen befolyásos személy marad.
Miután pedig tegnaptól bizonyos, hogy nem - a pártokkal való egyeztetést következetesen elvető - Sólyom László jelöli államfőként a legfőbb ügyészt, hanem Schmitt Pál, így lényegében már csakis Orbán Viktoron múlik a személyi döntés. A miniszterelnökről pedig köztudott, hogy hajlamos egyidejűleg, egymástól függetlenül több személyt "megfuttatni" egy-egy pozícióra, így lesz egyre nagyobb az előrelépni vágyók megfelelési ingere.

Bárki legyen is azonban a főügyész, illetve a majdani helyettes, vagy alsóbb beosztású főügyész, és így tovább, az a szervezeten belül fontos beosztások megürülésével, jelentős személyi mozgásokkal járhat. Ügyészségi pletykák szerint, ha Ihász előbbre lép, a fővárosi vádhatóság vezetésére Skoda Gabriella jelenlegi szóvivő-ügyész is esélyes lehet.

Repeszek a "csendes háborúból"

Belovics Ervin reménybeli előrelépését a napokban a Magyar Hírlap harangozta be, eddigi munkájának dicséretével. Ihász Sándor több műsorban is megszólalt az utóbbi időben. Sódor István egy másik műsorban a Kulcsár-ügy kudarca miatt lényegében "eláztatta" Ihászt - anélkül, hogy megnevezte volna. Ráadásul a kurucinfóhoz került kihallgatási jegyzőkönyv botrányos ügyét sem sikerült felderítenie a fővárosi ügyészeknek. A vesztegető ügyész esete pedig Belovicsnak és Ihásznak is kínos, lévén a vádlott mindkettejüknek korábbi "jó embere".
Ihásztól a napokban a Népszava is interjút kért, aki abba bele is egyezett, azonban még a beszélgetés előtt azt Legfőbb Ügyészség letiltotta - pontosabban: "nem tartotta időszerűnek", mert Ihász "mostanában túl sokat szerepel".
Polt Péter pedig - akinek felesége most lett helyettes államtitkár - évek óta hallgat. Nem világos az sem, ő esetleg kit támogatna a háttérből.
(Népszava)

Címkék: kormány ügyészség vezető helyezkedés posztok

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr232106201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása