Itthon az HBO-n megy a Spartacus: Vér és homok, melynek talán legmarkánsabb figurája a gladiátoriskola kőkemény kiképzője, a mindenkinél jó fél fejjel magasabb izomkolosszus, Doctore. Az őt alakító Peter Mensah-val - az HBO Magyarország jóvoltából - az 50. monte-carlói televíziós fesztiválon beszélgethettünk tíz percet: kiderült, az életben sokkal barátságosabb, bár sokáig gyakorolt különféle harcművészeti ágakat. Imádja a Terminátor-t, jóképűnek tartja szinkronhangját, Kálid Artúrt, a focivébén pedig Ghánának drukkol.

Peter Mensah a Spartacus: Vér és homok-ban kapta első komolyabb tévés szerepét: ő játssza Doctorét, Batiatus gladiátoriskolájának kiképzőjét, aki karddal és korbáccsal neveli meg az újoncokat, köztük Spartacust. A színész korábban a Terminátor: Sarah Connor krónikái-ban is feltűnt, valamint olyan filmekben láthatta a közönség, mint a 300, az Avatar vagy A hihetetlen Hulk. Interjúnkat az 50. monte carlói televíziós fesztiválon készítettük vele, ahol a Spartacus egyik női szereplőjét, a Xenaként megismert Lucy Lawlesst is elcsíptük egy hasonló beszélgetésre.

Doctore egy igazán kemény fickó, ön viszont igen barátságosnak látszik. Van önök között hasonlóság?

- Igen, Doctore is egy olyan férfi, aki rendszerben gondolkodik: azáltal próbál meg értelmet adni a körülötte lévő világnak, hogy szabályokat alkot - amelyekkel viszont nem lépi túl a "gazdája" által szabott korlátokat. Hogy ilyen kemény tud lenni, az annak köszönhető, hogy talált magának valamit, amiben hinni tud. Ilyen értelemben hasonlítok rá, de az erőszakosság, az állati vadság valóban csak a karakterre jellemző, rám nem.

Hatéves kora óta gyakorol viszont különféle harcművészeti ágakat. Segített ez valamit a szerepre való felkészülésben?

- Ez egy nagyon vicces dolog, mert valóban sok harcművészeti ágat kipróbáltam, de úgy, ahogy a gladiátorok, vagyis karddal, pajzzsal és más eszközökkel ezelőtt sosem harcoltam. Ez teljesen másféle mozgásokat igényel. Az időszámításunk előtti hetvenes években, amikor a sztori játszódik, bizonyára nagyot nézett volna a közönség, ha az arénában valaki bevet egy pörgőrúgást.

A forgatás során komoly kiképzésnek vetették alá a gladiátorokat játszó férfiakat. Szerzett valamilyen sérülést?

- Mindenki lesérült, de erre lehetett is számítani: a sebeket, zúzódásokat bele kell kalkulálni, ha egy ilyen sorozatba vágsz bele, ahol ennyire sok a harcjelenet. Persze megpróbáltuk minimálisra csökkenteni a sérülések számát, ennek érdekében igazán profi kaszkadőrökkel dolgoztunk. Ha ők nincsenek, nem úsztuk volna meg ennyivel.

Hogy került be egyébként a produkcióba?

- Szerencsés helyzetben voltam, mert egyből nekem ajánlották fel a szerepet, nem kellett semmiféle meghallgatáson részt vennem. Steven S. DeKnight, a showrunner és vezető író, valamint Miranda Kwok, a sorozat egy másik írója elkészítették az első forgatókönyvet, és rögtön rám gondoltak, amikor megformálták a karaktert. Szerencsére a producer, Robert G. Tapert is egyetértett velük.


Játszott a 300-ban is, amelyet sokan a Spartacus filmes elődjének tartanak. Ön mit gondol, mennyi hasonlóság van a két produkció között?

- A 300 képi világából valóban sokat átvett a Spartacus, hasonló stilizáltság, hasonló képregényes megoldások jellemzik. Szóval vannak hasonlóságok, de ha csak belenézel a Spartacus-ba, már akkor tudod, hogy ez egy másik show. Ha meg eljutsz a végéig, akkor már végképp tudod.

Itt is sokat forgattak zöld háttér előtt. Változtatott ez valamit a színészi módszerein?

- Valóban rengeteg képsort, főleg a harci jeleneteket vettük fel green box technológiával, ami szerintem sokat adott a show-hoz, mivel a látványtervezőknek sem volt megkötve a kezük, szabadjára engedhették a fantáziájukat. A gyönyörű és kifejező jelmezek viszont valóban rajtunk voltak, így mi, színészek is könnyen bele tudtuk élni magunkat egy adott jelenetbe, nem volt szükségünk arra, hogy lássuk a környezetet, amelyben az majd játszódni fog. A kollégák végül is egymást hergelték, mindenki nagyon lelkes volt.  

Milyen a viszonya a többi színésszel?

- Fantasztikus. Andy Whitfield, Spartacus például egy hihetetlen figura, akiben óriási szakmai alázat van: még csak gyógyulófélben van rákbetegségéből, de máris kész lenne visszatérni a munkához, mindannyian nagyon drukkolunk neki. Az egyik legnagyobb élmény volt a forgatáson, hogy John Hannah-val (Batiatus alakítójával - a szerk.) dolgozhattam, de Lucy (Lucy Lawless - a szerk.) is fantasztikus, nagyon vicces nő, aki ráadásul remekül végzi a munkáját.

Látta bármely korábbi verzióját Spartacus történetének?

- Persze, Stanley Kubrick klasszikus filmjét (amelyben Kirk Douglas játssza a címszerepet - a szerk.) már korábban láttam. Amikor szerepet kaptam a sorozatban, újranéztem, és kíváncsi lettem a többi verzióra is: számomra ekkor már természetes volt, hogy azokat is sorra megnézzem - így akartam közelebb jutni a történet lényegéhez. Persze, amikor már játszottam, elengedtem ezeket a régebbi feldolgozásokat, a saját sztorimra koncentráltam. 

A televízióban miket szokott nézni?

- Erre nehéz válaszolni, mert rengeteg sorozatot szörnyen élvezek. Örök nagy kedvencem Az elnök emberei, szerintem az egy gyönyörű példája annak, hogy miként kell egy tévés produkciót jól megcsinálni. 

Egy kisebb szerep erejéig láthattuk a Terminátor: Sarah Connor krónikái című sorozatban is. Az a munka milyen volt?

- A Terminátor-ban azért volt nagyszerű élmény részt venni, mert egy ikonikus történetről van szó, amelyért én magam is meg voltam őrülve annak idején, és amelyhez a tévésorozat is hozzá tudta tenni a magáét. Kicsit úgy éreztem magam, mintha a történelem részévé válnék.  

A Spartacus a monte-carlói fesztiválon a jelöltek között van a legjobb drámai sorozatok kategóriájában. Mit vár a díjkiosztótól? 

- Már az is nagy dolog, hogy elmondhatjuk, itt vagyunk, megcsináltuk. Valami újszerűt hoztunk létre, amire az emberek a jelek szerint kíváncsiak, és remélem, hogy szeretik is. Persze jó érzés lenne, ha nyernénk, de nekem ez többet jelent bármilyen díjnál. (A Spartacus végül nem nyert, a kategóriában a Mad Men - Reklámőrültek kapta a díjat - a szerk.)

Szeretne a római korban élni, amikor a Spartacus játszódik?

- Egyáltalán nem. Szeretek itt lenni, ebben a korban.

Mutatok egy képet Kálid Artúrról, aki a magyar változatban szinkronizálja Doctorét. Mi a véleménye róla?

- Nagyon jóképű fickó. Ráadásul kicsivel több haja is van, mint nekem.

Ön ghánai származású, a focivébén pedig Ghána most az egyik titkos favorit. Mit gondol, meddig jut a csapat?

- Szét fogja rúgni mindenki seggét.

(origo)

Címkék: interjú sorozat hbo fesztivál történelmi peter monte televíziós mensah spartacus carló i

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr262102888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása