Egy amerikai egészségügyi tisztviselő arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre nagyobb területen fordul elő az új maláriagyógyszerrel szembeni rezisztencia, melyet először Kambodzsa nyugati határán mutattak ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már tavalyi év elején felhívta a figyelmet, hogy az artemisinin gyógyszerrel szemben rezisztens parazita jelent meg Kambodzsa és Thaiföld határán. Az artemisinin alapú gyógyszeres kezelésről az utóbbi években az derült ki, hogy hatására egyre többen épülnek fel a szúnyogok révén terjedő betegségből, amely évente közel egymillió ember halálát okozza világszerte.


Timothy Ziemer, az Egyesült Államok kormányának nemzetközi malária-koordinátora szerint azóta, hogy 2007-ban Kambodzsában először kimutatták, az artemisinin-rezisztencia a térség más területein is megjelent. A nyugalmazott ellentengernagy a hétvégém befejeződött regionális malária konferencián elmondta, hogy az artemisinin-rezisztencia jeleit mutatták ki Mianmar déli részén, a kínai-mianmari határon, valamint Dél-Vietnamban, Kambodzsa közelében is.


A WHO tavaly arra figyelmeztetett, hogy a rezisztencia megjelenése súlyosan visszavetheti a malária visszaszorítására tett erőfeszítéseket. Az artemisinin alapú gyógyszeres kezelés váltotta fel azokat a régebbi gyógyszereket, amelyek gyors ütemben veszítettek hatékonyságukból a világ számos területén, ahol a maláriaparazita ellenállóvá vált velük szemben.


Ziemer hozzátette, hogy a maláriás esetek száma továbbra is csökkenő trendet mutat. Vietnamban például 1991. és 2008. között 190 ezerről 15 ezerre csökkent. "Ennek ellenére nagyon fontos, hogy a nemzeti kormányok továbbra is nagy figyelmet fordítsanak ezeknek a multirezisztens törzseknek a visszaszorítására, és végül kiirtására" - közölte a fertőző betegségek elleni nemzetközi együttműködésről szóló konferencián. A szakértő szerint a cél érdekében a hamis és alacsony színvonalú gyógyszereket is ki kell szorítani.

Medipress

Címkék: malária fertőzések

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr482102908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása