Mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. Gyakran fokozódik viharossá a szél, és ma még barátságtalan, hűvös időjárás várható. Szerdán azonban több órára kisüt a nap, megszűnik a csapadék.

A mediterrán ciklonhoz tartozó csapadékzóna átvonulásáról és a viharos szélről szóló cikkünkről itt olvashatsz

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.


Részletes előrejelzés
  

Ma a csapadékzóna délnyugatra helyeződik át, máshol már csak elvétve valószínű kisebb eső. Éjjel lassan északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet. Élénk, helyenként erős marad az északi, északnyugati szél. Hajnalban 11, 16 fokig hűl a levegő.

Szerdán több órára kisüt a nap, de a reggeli órákban délen és keleten még erősen felhős lehet az ég, és kisebb eső, záporeső előfordulhat. Erős, délelőtt helyenként viharos lesz az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 23 fok között várható.

Gyenge hidegfronti hatás, erős szél okozhat fejfájásos panaszokat. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A levegő felfrissül, alacsony lesz a légszennyezettség és a pollenkoncentráció. A napos időben magas lesz az UV-sugárzás, védekezz naptejjel, napszemüveggel! Az autózók erős, a Dunántúlon és északkeleten időnként viharos széllökéseket tapasztalhatnak. Az utak általában szárazak lesznek. A hőmérséklet pár fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól, és a szeles időben még hűvösebbnek érezheted a levegőt. Időnként jól jöhet egy vékony pulóver.

Csütörtökön a több órás napsütés időnként zavarják gomolyfelhők, helyenként kisebb zápor, zivatar alakulhat ki. Élénk lesz az északnyugati szél. 18, 23 fokra melegszik a levegő.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.


Európai helyzetkép

Ciklon örvénylik Kelet-Európában, emiatt a Balkán-félszigettől Románián át a Baltikumig sokfelé csapadékos vagy változékony az idő, helyenként zivatarok alakulnak ki. A térségbe erős, viharos északias áramlással hűvös levegő érkezik, a csúcshőmérséklet helyenként mindössze 11, 15 fok között alakul. A ciklon miatt a Kárpát-medencében is szeles idő várható, de északnyugat felől csökken a felhőzet, és már csak a keleti tájakon valószínű további eső, zápor. A napos területeken 19, 23 fokig melegszik a levegő. A kontinens más részein anticiklonális hatásoknak köszönhetően kevés a felhő az égen, jobbára napos idő uralkodik. Kisebb eső, zápor legfeljebb a Brit-szigetek északi részén várható, ott egy közeli ciklon miatt a szél is megerősödik. Erős, időnként viharos szelekre számíthatunk a Földközi-tenger keleti felén is. A kontinens napsütötte vidékein szinte mindenhol 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A legmelegebb Franciaországban és az Ibériai-félszigeten lesz. Az előbbi helyen 25, 28 fokot, az utóbbin akár 32, 38 fok is mérhetnek.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr312102305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása