Lejárt Fico ideje

 2010.06.22. 22:03

Szerdán fogadja a leendő tót kormánykoalíció tagjait Ivan Gasparovics köztársasági elnök, ekkor jár le a leköszönő miniszterelnöknek adott kormányalakítási határidő. Robert Fico ezúttal nem talált magának koalíciós partnert, így várhatóan ellenzékbe vonul. A jobbközép pártok közben tovább egyeztetnek a kormányprogramról. Bugár Béla, a Híd elnöke nem kér kormányzati pozíciót.
A tót kormányfői poszt várományosa Iveta Radicová, valamint a parlamentbe jutott többi jobboldali párt vezetője szerdára hivatalos meghívást kapott a köztársasági elnökhöz. Mivel Robert Fico nem tud kormányt alakítani, ezért Ivan Gasparovics Radicovát bízza meg az új kabinet felállításával. A négy párt kedden véglegesíti a kormányprogram szövegét.
Úgy tudni: az eddigi tárgyalásokon a programpontok kilencven százalékában már megegyeztek. Várhatóan szerepel majd a dokumentumban a déli gyorsforgalmi út megépítése, ugyanakkor vita folyik több olyan témában is, amelyek az egyes pártok választási ígéretei között szerepeltek. Ilyen kérdés a lelkiismereti szabadság, az abortusz, a marihuána esetleges legalizálása és "a kisebbségek" kultúrájának és oktatásának finanszírozása. „Ezek azonban nem gyengítik az együttműködés lehetőségét, hanem a közös útkeresés fontosságát jelzik” – mondta Ján Figel, a kereszténydemokraták vezére.
(HírTV nyomán)

Címkék: szlovákia fico robert

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr132102168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása