Mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat az elkövetkező napokban. Kedden gyakran fokozódik viharossá a szél, és a Dunántúlon barátságtalan, hűvös időjárás várható. Kevés napsütésre, gyakori felhősödésre és szórványos esőre, záporra, keleten néhol zivatarra számíthatunk.

A mediterrán ciklonhoz tartozó csapadékzóna átvonulásáról szóló cikkünkről itt olvashatsz

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.


Részletes előrejelzés
  

Hétfőn éjszaka általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, sokfelé fordul elő eső, záporeső. A keleti, délkeleti országrészben eleinte heves zivatarok is kialakulnak. Helyenként kiadós mennyiségű csapadékra van kilátás. Gyakran megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. A reggeli órákban 11,16 fok várható.

Kedden a rövid napos időszakok mellett gyakran erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor alakul ki, a keleti tájakon esetleg zivatar is lehet. Többfelé viharossá fokozódik az északnyugati szél. 17, 23 fokra melegszik a levegő.

Kettős fronthatás okozhat álmatlanságot, ingerlékenységet. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A csapadékos időben a légszennyezettség alacsony, a pollenkoncentráció csökken. A közlekedők nedves, csúszós útszakaszokra, megnövekedett féktávolságra számítsanak, az erős oldalszél kedvezőtlenül befolyásolja a  gépjárművek menetstabilitását, és csapadékban jelentősen romlanak a látási viszonyok. A keleti országrészben nyáriasak lesznek a hőmérsékletek, és megfelelő öltözet lehet egy könnyű nyári ruha. Ugyanakkor a középső és különösen a nyugati megyékben hűvös időjárásra van kilátás, vigyél magaddal pulóvert. Csapadékra sokfelé kell számítani, ezért ne hagyd otthon az esőkabátot, az esernyőt sem.  Az UV-sugárzás a felhőzet miatt többnyire nem erős.

Szerdán nyugaton több órára kisüt a nap, keleten jobbára erősen felhős lesz az ég, és elszórtan várható eső, záporeső, helyenként zivatar. Erős lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17, 23 fok között várható.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.


Európai helyzetkép

Cklon örvénylik Közép-Európa keleti felén, a Balkán-félsziget, a Fekete-tenger nyugati része felett. A ciklon hatására az említett területeken általában erősen felhős vagy borult égre lehet számítani, és sokfelé fordul elő eső, záporeső. A hőmérséklet nem emelkedik magasra, jobbára 15 és 20 fok között alakul a maximum. A légörvény keleti felében többfelé várhatók szélviharral, felhőszakadással, jégesővel kísért heves zivatarok is. Errefelé a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire kevéssel 25 fok felett várható. Nyugat-és Délnyugat-Európa felett anticiklon épül fel, több órára kisüt a nap, kevés gomolyfelhő képződik, helyenként élénkül meg a szél, és csapadék nem valószínű. Ezeken a tájakon délután általában 20 és 25 közötti értékek olvashatók le a hőmérőkről, de Spanyolország déli részén meleg nyári idő lesz, 30 fokot is mérhetnek.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr552099625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása