Vasárnap tartják az előre hozott államfő-választást Lengyelországban. Egy, a héten megjelent felmérés szerint Bronislaw Komorowski ideiglenes köztársasági elnöknek nagyobb esélye van a győzelemre, mint az áprilisban elhunyt államfő testvérének, Jaroslaw Kaczynskinak.

Vasárnap lesz a lengyelországi elnökválasztás: tíz jelölt indul, köztük az elhunyt államfő ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski volt kormányfő, a Jog és Igazságosság párt elnöke; és legnagyobb riválisa a kormányzó Polgári Platform jelöltje, Bronislaw Komorowski ideiglenes államfő.

A Gazeta Wyborcza lengyel napilaban szerdán megjelent közvélemény-kutatás szerint Komorowski 42 százalékos eredményt érhet el, Kaczynski pedig 34 százalékot kaphat. Utánuk következik Grzegorz Napieralski a Demokratikus Baloldali Szövetség vezetője, aki a felmérés szerint a voksok 9 százalékára számíthat.


Lech Kaczynski halála miatt hozták előre a voksolást

A választást az eredeti menetrend szerint ősszel tartották volna, ám előre kellett hozni Lech Kazcynski államfő tragikus halála miatt. A mostani választásokon induló Jaroslaw Kaczynski testvérét szállító repülőgép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk közelében. A szerencsétlenségben összesen 96 ember vesztette életét. Az államfő mellett a gépen több fontos vezető utazott, köztük a jegybank elnöke, a parlament alelnökei és a vezérkari főnök.

Lecz Kaczynski ellenzéki mozgalmak jogi tanácsadójaként indult el a közéleti pályán, akit ezért még internált is a kommunista hatalom. A rendszerváltás után több fontos posztot töltött be, volt szenátor, igazságügyminiszter és varsói polgármester is. Politikáját jól használt populizmus, enyhe euroszkepticizmus, és erős oroszellenesség jellemezte.



Jaroslaw Kaczynski a tragédia után pár nappal jelentette, be, hogy saját személyes fájdalma ellenére jelölteti magát a június 20-i választásra. "Lengyelország a mi közös, nagy felelősségünk. Megköveteli tőlünk, hogy felülemelkedjünk szomorúságunkon, és személyes tragédiánk ellenére is cselekedjünk" - mondta április 26-án a 60 éves Jaroslav Kaczynski, aki  2006-ban lett miniszterelnök, de kormánya feszült viszonyban állt mind az Európai Unióval, mind Oroszországgal. A posztról 2007-ben távozott, amikor pártja vesztett a választáson.

(FH, origo)

Címkék: politika lengyel lengyelország kaczynski jaroslaw komorowski bronislaw

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr742094866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása