Az elkövetkező napokban mediterrán ciklon határozza meg időjárásunkat. Vasárnap sokfelé fog esni az eső, de rövid időszakokra felszakadozhat a felhőzet. Intenzív esők, heves zivatarok többfelé előfordulhatnak. A barátságtalan idő a jövő hét első felében is folytatódik, ráadásul a szél is megerősödik.

A pénteki heves zivatar-átvonulásról szóló cikkünkről itt olvashatsz

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.


Részletes előrejelzés
 

Ma jórészt erősen felhős, borult lesz az ég, de rövid időszakokra felszakadozhat a felhőzet. Sokfelé várható eső, záporeső. Heves zivatarok is többfelé kialakulhatnak, melyeket felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísér. Többfelé hullhat nagy mennyiségű csapadék. A Dunántúlon északnyugatira fordul és helyenként megerősödik, máshol mérsékelt déli, délkeleti marad a szél. Általában 20, 26 fokra melegszik a levegő, de a nyugati határ közelében ennél pár fokkal hidegebb lesz.

Kettős fronthatás okozhat fejfájást, álmatlanságot, ingerlékenységet, lehangoltságot. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A vizes, csúszós utakon több 10 méterrel megnő a féktávolság. Intenzív záporok, zivatarok környezetében ráadásul erősen korlátozódnak a látásviszonyok, és viharos széllökések is csökkenthetik a menetstabilitást. Helyenként felhőszakadást követően vízátfolyások alakulhatnak ki az utakon. A csapadékos idő ugyanakkor kedvez az allergiában szenvedőknek, hiszen csökken a pollenkoncentráció, kitisztul a levegő.

Hétfőn általában erősen felhős, borult lesz az ég, de keleten eleinte átmenetileg felszakadozhat a felhőzet. Újabb kiadós cspadékra készülhetünk. Sokfelé várható eső, záporeső, a középső és keleti megyékben heves zivatar. Megerősödik az északnyugati szél. 18, 25 fokra melegszik a levegő.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.


Európai helyzetkép

Markáns ciklonrendszer okoz esős, záporos, zivataros időt Közép-Európában, valamint Olaszország és a Balkán-félsziget térségében. Itt sokfelé kell kiadós mennyiségű csapadékra, heves zivatarokra számítani. Skandináviától Németországon és Franciaországon át a Földközi-tengerig egy Skandinávia fölött örvénylő ciklon csapadékzónája húzódik, itt is többfelé fordul elő eső, záporeső. Az erős, többfelé viharos északias áramlás mellett a térségben hűvös az idő, 20 fok alatt marad a hőmérséklet, de az Alpok térségében és Skandinávia északi részein bőven 10 fok alatt marad. Ezzel szemben Kelet-Európában az élénk, olykor erős délies áramlással 20 fok fölött alakul a csúcsérték, a Kelet-európa-síkságon többfelé a 30 fokot is megközelíti a hőmérséklet. Kontinens nyugati partjainál anticiklon húzódik, napos száraz időt okozva a Brit-szigetektől Nyugat-Franciaországon át Ibériáig. Ibéria délnyugati tájain a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot. Hasonlóan kellemes nyárias idő uralkodik Oroszországban, ahol szintén anticiklon terül el, és a sok napsütés hatására 25, helyenként 30 fok közelében tetőzik a hőmérséklet. Törökország és Görögország térségében a többórás napsütés mellett futó záporok, zivaatrok fordulnak elő, a csúcshőmérséklet itt is többfelé 30 fok fölött alakul.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr472094857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása