Pénteken újra többfelé várhatók záporok, heves zivatarok, és felhőszakadás, jégeső is lehet. A hétvégén változékony idő várható, vasárnap többfelé fog esni az eső.

A heves zivatarok délnyugat felől máris elérték az országot, a zivatarzóna mozgásáról folyamatosan frissülő cikkünkben részletesen itt olvashatsz

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.


Részletes előrejelzés
 

Ma gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Helyenként egy-egy intenzívebb zivatargóc is kialakul, felhőszakadással, szélviharral, jégesővel. Időnként megélénkül a nyugati, délnyugati szél. A nyugati határszél mentén a nap második felében északnyugati szélirány is előfordul. Kora délután északnyugaton 24 fok, délkeleten 30 fok várható.

Kettős fronthatás érvényesül, fejfájás, fáradékonyság, kialavatlanság jelentkezhet. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. A légszennyezettség általában mérsékelt marad, a felhőzet miatt többnyire nem kell erős UV sugárzásra számítani, de ha a rövid napos időszakokat napozásra használod ki, fordíts figyelmet a védekezésre.

Pénteken az ország nagy részén még magasra emelkedik a hőmérséklet, nyáriasan öltözködhetsz de zivatarokban hirtelen lecsökken a hőmérséklet. A csapadék ellen készülj fel esernyővel, esőkabáttal. Heves zivatarok alakulnak ki az ország területén, ezek környezetében viharos széllökésekre lehet számítani, ami kedvezőtlenül befolyásolja a gépjárművek menetstabilitását. A nedves, csúszós utakon megnövekszik a féktávolság, érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

Szombaton jobbára erősen felhős lesz az ég, és szórványosan alakul ki eső, zápor, délen és keleten egy-egy zivatar. Helyenként megélénkül a légmozgás, a délnyugati szél fokozatosan északiasra fordul. A legmagasabb hőmérséklet 20, 25 fok között alakul.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.


Európai helyzetkép

Ciklon frontjai alakítják az időjárást Közép-Európában, Lengyelország térségében és a Balkán-félszigeten, ezért az említett vidékeken általában erősen felhős lesz az ég, sokfelé kell számítani záporesőre, zivatarra. Helyenként intenzív zivatarok is előfordulnak szélvihar, felhőszakadás, jégeső kíséretében. A hőmérséklet a frontzóna környezetében 23 fok, ettől kissé keletre 28 fok körül alakul. Anticiklon épül ki a Kelet-európai-síkságon, arrafelé sok napsütésre van kilátás, csak kevés gomolyfelhő képződik, és csapadék nem valószínű. Az időnként élénk délies szél mellett a hőmérséklet 25 fok közelébe emelkedik.

Ezzel szemben markáns ciklon örvénylik Észak-Európában, ahol gyakran borultságig növekszik a felhőzet, és elszórtan fordul elő eső, záporeső. A ciklon hátoldali áramlási rendszerében felhőátvonulások, átfutó záporok kíséretében, gyakran erős, helyenként viharos északnyugati széllel hűvös légtömegek jutnak el a Brit-szigetek és a kontinens nyugati része fölé. A legmagasabb nappali hőmérséklet ezeken a tájakon mindössze 17 és 22 fok között várható, de helyenként a 15 fokot sem éri el. A Földközi-tenger medencéjében, Spanyolországban és Olaszország déli felén, Görögországban napos, csapadékmentes, mérsékelten szeles időjárásra van kilátás, a maximum jobbára 30 fok körül alakul. 

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr212091419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása