A 2006-os rendőri túlkapások kivizsgálásával megbízott miniszterelnöki biztos szerint van büntetőjogi felelőssége az akkori rendőri és politikai vezetésnek. Balsai István a rendőrségi iratok áttanulmányozásával kezdi az elszámoltatást.
A múlt héten elfogadott országgyűlési határozat értelmében azoknak is jár állami kártérítés, akik ügyében azért nem indult büntetőeljárás, mert az ügyészség nem tudta azonosítani a túlkapást elkövető rendőrt. Rajtuk kívül olyanoknak is jár a jóvátétel, akiknek a bíróság nem ítélt meg kártérítést, vagy nem fogadták el a peren kívül felajánlott összeget.
„Az a célunk, hogy az események negyedik évfordulójára, tehát legkésőbb 2010. október 23-ig az egyezségek létrejöjjenek, és a kifizetések megtörténjenek” – tájékoztatott Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő a Balsai Istvánnal közösen tartott pénteki sajtótájékoztatón.
A felelősségre vonás várhatóan tovább tart majd.
A túlkapásokat vizsgáló miniszterelnöki megbízott egyelőre a rendőrségi iratokat nézi át. Balsai István úgy látja: lesz jogalap a parancsokat kiadó rendőri és politikai vezetők – köztük Gergényi Péter volt budapesti főkapitány és Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök – bíróság elé állítására.
„Nyilvánvalóan van büntetőjogi felelőssége az esetek bizonyos részében annak a vezetésnek, amely lehetővé tette, hogy milyen parancsok voltak, illetve milyen parancsok maradtak el, milyen intézkedések történtek, és miben mulasztottak. Ezek mind-mind önálló jogi felelősséget képezhetnek” – fejtette ki Balsai István.
Az állami kártérítésre azok a tüntetők nem jogosultak, akiket a bíróság jogerősen elítélt a 2006-os őszi eseményekben való részvételért, azaz szembe is mertek szállni a szemkilövőkkel. Ez a Fidesz hálája a helytállásért...
(HírTV nyomán)

Címkék: rendőrbűnözés anyaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr782092347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása