Péntekig tart a szép idő

 2010.06.17. 08:33

Ma országszerte több órás napsütés várható, azonban pénteken újra elszórtan várhatók záporok, zivatarok.

Miért volt ilyen szokatlan a májusi időjárás? Erről szóló cikkünk itt található.

Szombaton délután a magyar-szerb határon fekvő Kelebián 35,8 fokot mértek, ezzel beállt - de nem dőlt meg - a korábbi, 2003-as rekord. A szombati hőmérsékletekről itt olvashatsz részletesebben.

Részletes előrejelzés 

Ma több órás napsütsére van kilátás, de főleg délnyugaton és északkeleten gomolyfelhők képződnek, és ezeken a tájakon átfutó záporeső kialakul. A többnyire mérsékelt keleties szél csak helyenként élénkül meg. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 29 fok között alakul.

Kettős fronthatás érvényesül. Fejfájás, izomfájdalmak, bágyadtság-érzet jelentkezhet. Az időjárás szervezetedre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz részletesebben. Országszerte sok napsütés várható, csak a keleti és a nyugati határ mentén alakul ki hosszabb ideig felhőzet. Az UV sugárzás jelentősen fokozódik, főként az ország középső részein lesz számottevő. Nyárias öltözködés ajánlott, azonban az esti órákban már a hosszabb ujjú pólók viselete alkalmasabb lehet. Az autóba ülők számoljanak az esetlegesen szembe sütő napsugarakkal.

Pénteken a többórás napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet, és szórványosan alakul ki zápor, zivatar. Megélénkül a délnyugati szél. 23, 28 fokra melegszik a levegő.

A további napok időjárásáról itt olvashatsz.

Európai helyzetkép

Sekély ciklon helyezkedik el középpontjával Franciaország fölött, amelynek frontális felhőzete Észak-Ibériától az Alpokon keresztül egészen a Kárpát-medence keleti vidékéig húzódik. Hatására a Pireneusoktól Franciaországon át az Alpok térségéig sokfelé fordul elő eső, zápor, zivatar. Északon több helyen várható napsütés, azonban Skandináviában egy, az Atlanti-óceán felől érkező ciklon felhőzete hoz csapadékot, valamint Oroszország térségében is többfelé alakulnak ki záporok, néhol zivatarok. Napos az idő Ibéria és Olaszország déli felén, valamint a Földközi-tenger keleti medencéjében. A kontinens nagy részén általában 15, 22 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de Franciaország középső tájain és Ausztria térségében helyenként a 10 fokot is alig haladja meg a hőmérséklet. Délkelet-Európában és Ibéria délnyugati részén ugyanakkor általában 30 fok közelében, illetve a fölött alakul a csúcsérték. Az északias szél a kontinens nyugati felében megerősödik, a francia partoknál viharossá is fokozódik.

ICI Interaktív Meteorológia

Címkék: időjárás meteorológia előrejelzés várható

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr372088110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása