Természetesen vakmerőség lenne egy kalap alá venni a három ország választási eredményeit, van azonban néhány hasonlóság, amelyeket nem lehet nem észrevenni. A legfeltűnőbb a hagyományos baloldali pártok visszaesése - írta a lap.

Igaz, Szlovákiában Robert Fico Irány-Szociáldemokrácia pártja maradt a legerősebb, de "erősen nacionalista bukéjú baloldali populista" irányvonala még "bevallottan szocik" orrát is csavarja, emellett a cseh szociáldemokratákhoz hasonlóan nekik sincsenek partnereik - mutatott rá a szerző, Burkhard Bischof.

Véleménye szerint nyilvánvalóan egyre kevesebb választó bízik a megingathatatlan gondoskodó államról és a kiapadhatatlan jóléti forrásokról szóló régi baloldali ígéretekben. Emellett szerepet játszott a választók döntéseiben a görögországi válság is, még ha az ottani katasztrófáért a konzervatívok ugyanúgy felelősek is, mint a szocialisták.

A baloldal hanyatlásával egyidejűleg friss, kreatív és őszinte politikai erők előretörése is tapasztalható Közép-Európában - írta. Mégpedig nem a zöld pártoké, hiszen ilyen csak Magyarországon került be a parlamentbe. Pozsonyban és Prágában sokkal inkább friss jobboldali liberális pártok tűntek fel a parlament színpadán, amelyek nem teljesíthetetlen ígéretekkel, hanem az igazsággal szembeni bátorsággal vonzzák a választókat. Karel Schwarzenberg, Iveta Radicová és Bugár Béla a városi, fiatal vagy fiatalos választók reményeit testesítik meg. Magyarországon és Csehországban különösen szembetűnő volt az eddigi vezető politikai személyiségekkel szembeni elégedetlenség, itt nem csak a fiataloknak lett elege néhány "párt-csuhásból".

A politikai profi Orbán Viktor tapasztaltsága és intelligenciája révén tulajdonképpen predesztinálva lenne arra, hogy a formálódó Necas-Radicová-Orbán közép-európai miniszterelnök-trióban vezető szerepet töltsön be és új impulzusokat adjon a regionális együttműködésnek. Első lépései azonban azt mutatják, hogy sokkal fontosabb számára "a nagy-magyarság zászlajának magasra tartása", mint közösen új kiindulási pontokat keresni Közép-Európa fejlődéséhez.

El kellene hogy gondolkodtassa Orbánt az, hogy Szlovákiában az általa támogatott Magyar Koalíció Pártja kiesett a parlamentből, Bugár Béla Híd pártja viszont nagyon jó eredményt ért el. Ez a lemondás a "nacionalista siránkozókról" és egy interetnikus párt megerősödése tulajdonképpen az első örömteli és reményteli jel a közép-európai választási eredményekben - vélekedett a szerző.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar-szlovák viszony kevésbé terhelt, ha a pozsonyi kormányban magyar párt is jelen van. A Híd a dolgok jelenlegi állása szerint be fog kerülni, így jók az esélyek arra, hogy javul a helyzet a Duna mentén. Ez elengedhetetlen egy szorosabb közép-európai együttműködéshez - írta a Die Presse vezércikkírója.
(MTI)

Címkék: választás jobboldal parlament

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr152088936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása