Megindította a Fidesz a médiavilág politikai elfoglalását, ahol tud, felvásárol, ahol nem, ott gyarmatosít - közölte Lendvai Ildikó. Az MSZP leköszönő elnöke felidézte, hogy Orbán Viktor februárban még azt mondta, a médiarendszeren belül rövidtávon nincs szükség változtatásra, a médiumok képviselőivel, és konzultációk alapján fél vagy akár egy év alatt alakítják ki a változást. Lendvai Ildikó úgy fogalmazott: "az egyik Orbán Viktor alulmaradt a másik Orbán Viktorral szemben". Mint mondta módosító indítványaikkal próbálják helyrehozni a törvénycsomagot, kezdeményezik, hogy az MTI ne legyen része az egységesülő közszolgálati médiafelügyeletnek. "Egyetlen érv lehetett arra, hogy az MTI-t is bevonták: ki kell rúgni az MTI vezetőjét is" - mondta.

Lazítanának a "bebetonozáson" is, ezért kezdeményezték, hogy a médiatanács elnökét, tagjait és a kurátorokat ne 9 évre, hanem egy kormányzati ciklusra válasszák meg. Mandur László, az Országgyűlés korábbi alelnöke szerint a Fidesznek nem szabad elfelejtenie, hogy a parlamentben kétharmada van ugyan, de a társadalomban nincs: nyolcmillió állampolgárból 2,7 millió szavazott rájuk. Elképesztőnek tartja, hogy a kuratóriumban két ellenzéki hely van, és erről egymás közt kellene megállapodnia a három ellenzéki pártnak. Ha ez nem megy, akkor csonka kuratórium alakul és ezt még a törvény is rögzítené.

Kifogásolta azt is, hogy a közmédiumokat irányító vezérigazgatókat a szakma kizárásával és pályáztatás nélkül két jelölt közül választanák ki a médiatanács javaslata alapján. "Nyilván a miniszterelnök embere megkérdezi majd a gazdáját, hogy ki legyen a győztes és ki a biztos második".

Cser-Palkovics András, a törvénycsomag egyik előterjesztője szerint több olyan módosító indítványt terjeszt be a médiacsomaghoz ma a Fidesz, amelyben figyelembe veszik az MSZP álláspontját. Ugyanakkor kijelentette: csak olyan javaslatokat támogatnak, amelyek olcsóbb, átláthatóbb és működőképes rendszert eredményezhetnek. Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) leköszönt sajtószabadság-képviselője szerint a Fidesz titokban előkészített és a "puccszerűen végighajszolt" médiacsomagja "alkotmánytól portásig" egy rövid pórázon tartott, kormányfüggő médiarendszert tervez meg. Az új rendszer minden szerkesztői tevékenységet engedélyezési és tartalmi ellenőrzés alá von, és ezt az "alkotmánysértő" gyakorlatot az új hatóság nyíltan az uralkodó párt és kormány egyoldalú politikai kinevezettjeként űzi majd.

Régi vágy teljesülhet

Nem először igyekeznek jobboldali politikusok bevezettetni a válaszadás jogát Magyarországon. Először Pokol Béla, egykori kisgazda országgyűlési képviselő próbálkozott ezzel 1998-ban. A képviselő akkor az alkotmányügyi bizottság elnökeként terjesztette elő javaslatát, ám nem sokkal később - mivel azt átdolgozás nélkül a Fidesz nem támogatta volna - vissza is vonta azt. Később "lex Répássy" néven vált ismertté az előzőhöz nagyon hasonló törvény. Répássy Róbert fideszes politikus a Pokol-féle javaslatot toldotta meg azzal, hogy ha a sajtó személyiségi jogot sért, a bíróság által kötelezően kiszabott bírságot közérdekű célra fordítsák. A javaslatot a Ház megszavazta, ám Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök kérte normakontrollját. 2001 végén az AB akadályozta meg az életbe lépést, mondván: a tétel sérti a szólás-, a szabad véleménynyilvánítás alap­jogát és a sajtószabadságot is.
(Népszava)

Címkék: média mszp fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr722088133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása