Az uniós forrásoknál várható stratégiaváltás fő eleme az egyszerűsítés és források átcsoportosítása. A kkv-k jelenleg az uniós pénzek 10 százalékát szerzik meg, 65 százalék jut az államigazgatási, nonprofit szervezeteknek, 22 százalék pedig a nagyvállalatoknak. Ezeken az arányokon jelentősen változtatni kell - hangsúlyozta. Megemlítette a közbeszerzési szabályok egyszerűsítését és a rendszer átalakítását, egy az EU szabályoknak is megfelelő, a nemzeti patriotizmust erősítő átalakítását. Ennek érdekében a tárca már a nyáron módosításokat kezdeményez - közölte a miniszter.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: Magyarország 2013-tól a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága lehet, ha sikerül végrehajtani a kormányzati intézkedéseket: az idei stabilizációt és azt követően a két éves reformidőszakot. Kifejtette: a következő két év a strukturális átalakítások időszaka lesz, ennek részeként 2011-2012-ben Magyarországon a régió legegyszerűbb adórendszerét vezeti be a kormány. Elismerte, hogy a bankadó 200 milliárdos összege "brutális" nagyságú, de hangsúlyozta, hogy e nélkül nem lehet végrehajtani a pénzügyi stabilizációt.

Hamis illúziónak nevezte azt a feltételezést, hogy a "magyar beteg már gyógyul", ezzel szemben Matolcsy szerint az igazság az, hogy az ország valamennyi makromutatója romlik, a gazdaság az idén stagflációs állapotba kerül, ezért az új kormány első feladata, hogy Magyarország további zuhanását megakadályozza. Kifejtette: a gazdaság még lefelé megy, a pénzügyi stabilizációval éppen sikerül elkerülni egy nagyobb bajt: a bankadó és a költségvetési megtakarítások révén lehet az államháztartás hiányát 5 százalék körüli mértékről 3,8 százalékra leszorítani. Hozzátette: 2010 második fele a pénzügyi és gazdasági stabilizáció, az infláció megfékezésének időszaka. Megerősítette: a 200 milliárd forintos bankadóban a kormány részéről semmilyen engedményt nem tud adni.

A bürokrácia jelentős csökkentését, tisztakezű közéletet és a vidéki életforma versenyképességének növelését ígérte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A miniszter sürgette a naprakész állami földnyilvántartás létrehozását. A fiatal gazdákat támogató programmal tartaná vidéken, a helyi termelést pedig a bürokrácia csökkentésével ösztönözné. Elmondta: két héten belül elkészül az a rendelet, amellyel szigorítják az élelmiszerbiztonsági előírásokat, hogy az ország ne lehessen "élemiszerhulladék-lerakó".
(MTI)

Címkék: gazdaság eu piac gdp kkv mutató

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr432088931

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása