Egy CDS tanulmány szerint, mely 3 millió szülés adatát elemezte, a koraszülésből és hirtelen csecsemőhalálból adódó halálozás nagy része elkerülhető, ha az anya nem dohányzik terhesség során.

Az U.S. Centers for Disease Control and Prevention kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a dohányzás 5 százalékról 8 százalékra emelte a koraszülési arányt, és 13-ról 19 százalékra emelte az érett csecsemők közötti alacsony születési súlyt. 5-ről 7 százalékra emelte a koraszülöttek halálozási arányát, és 23-ról 34 százalékra a hirtelen csecsemőhalál gyakoriságát.
 

3,3 millió terhességet vizsgáltak Amerika-szerte, Kaliforniát kivéve 2002 során. A kismamák 11,5 százaléka, vagyis 386 ezren dohányoztak a terhesség alatt. Ha az összes nő abbahagyná a dohányzást, évente 232 millió dollárral csökkenne az egészségügyi ellátás költsége az Egyesült Államokban, ez anyai és újszülött-életeket menthetne meg.
 

"Körülbelül a dohányzó nők fele hagyja abba a dohányzást, amikor kiderül, hogy terhes, ám sokan sajnos nem így tesznek" - nyilatkozta a vezető kutató, Patricia Dietz,  a Center for the Advancement of Health sajtóközleményében. "A dohányzás abbahagyása révén elkerülhető halálozás jelentős. Épp ezért a terhességükről tudomást szerző nőknek a dohányzás mielőbbi abbahagyását javasoljuk" - nyilatkozta dr. Diane Ashton a March of Dimes orvosigazgatója. A tanulmány az American Journal of Preventive Medicine júliusi számában jelent meg.
 

Medipress

Címkék: terhesség dohányzás leszokás (cigaretta)

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr242088645

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása