A magyar kormány örül, hogy Szlovákiában vélhetően jobbközép kormány alakul, és kész a kapcsolatfelvételre - reagált Nagy Anna kormányszóvivő a felvidéki választás eredményére.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy teljesen átrendeződött a "szlovákiai" politikai mező. Arra, hogy a Magyar Koalíció Pártja nem jutott be a parlamentbe, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a távirati irodának úgy reagált: "Nyilván nem titkoljuk, hogy örültünk volna, ha az MKP is ott van a szlovákiai törvényhozásban, annak viszont örülünk, hogy a Híd bekerült".
Arra a tényre, hogy a választási eredmény miatt az MKP elnöksége benyújtja lemondását, Semjén Zsolt kijelentette: ez "a politikai korrektségnek és egy erkölcsi alapú politizálásnak a megnyilvánulása".
Az ellenzéki pártok kapcsolatba hozták az MKP kudarcát a Fidesz politikájával. Az MSZP elsősorban a kettős állampolgárságról szóló törvény rossz időzítésében látta a párt kiesésének okát, a Jobbik és az LMP pedig a Fidesznek az MKP melletti túlzott kiállását tartotta aggályosnak. Erre Semjén Zsolt úgy reagált: "A kettős állampolgárság kérdése a magyar szuverenitás kérdése, amelyet a határon túli magyar vezetők mindig is támogattak".
Németh Zsolt szerint a hétvégi választás eredménye Robert Fico és Jan Slota "zsigerileg magyarellenes és hungarofób" kormányzásának a végét is jelentheti. A külügyi államtitkár úgy véli: e fordulat révén elhárult az akadály az elől, hogy az elkövetkező években a problémák megoldásával, és "a közép-európai építéssel" lehessen foglalkozni.
Németh Zsolt szerint az MKP választási eredményének magyarázata nem a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgársági törvénnyel és a szlovákiai reakciókkal magyarázható. "Ha így lenne, akkor Ficónak kormányon kellett volna maradnia" - mondta. Az államtitkár szerint az MKP és a Híd közötti választáskor inkább arról lehetett szó, hogy melyik képviseli "hitelesebben és határozottabban" a szakítást Fico politikájával.
Németh Zsolt hangsúlyozta: a nyitottság továbbra is megvan az MKP és a Fidesz, valamint a felvidéki magyarság és a magyar kormány közötti együttműködésre. A Hídnak "magának kell eldöntenie, hogyan kíván részt venni a magyar-magyar párbeszédben" - tette hozzá.
(MTI nyomán)

Címkék: fidesz elcsatolt részek

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr52085163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása