Hamarosan tetőzik a Tisza

 2010.06.16. 13:26

Tetőzés közelében van Mindszentnél a Tisza vízszintje, amely szerda délelőtt 866 centiméter volt. A magas vízállás ellenére a folyó alsó szakaszán nem volt szükség árvízvédelmi beavatkozásra – közölte az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság ügyeletvezetője.
A Tisza tetőzését csütörtök–péntekre várják Szegednél 790, Mindszentnél pedig 870 centiméter közeli vízállással, mindkét helyen már csupán néhány centiméteres vízszintemelkedésre számítanak – mondta Keller Péter.
A szakemberek az árhullám lassú levonulására számítanak, egy-két hétig még magas vízállás várható, melyet befolyásolhat a Tisza mellékfolyóinak vízgyűjtőjén lehulló csapadék.
Az Alsó-Tiszán a Hármas-Körös torkolata és az algyői híd között harmadfokú, a híd és az országhatár között másodfokú készültség mellett védekeznek. A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körös torkolati szakaszánál harmadfokú, a Maros-torkolatnál másodfokú készültség van érvényben. A védekezésben 362 ember vesz részt – közölte a szakember.
Az alsó Tisza-szakaszon az eddigi legmagasabb vízállást 2006 áprilisában mérték: Mindszentnél 1062, Szegednél 1009 centimétert.
Az ügyeletvezető elmondta, hogy az elvégzett beavatkozásoknak is köszönhetően tovább – a korábbi csaknem 60 ezer hektárról 38,3 ezer hektárra – csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága. Az igazgatóság területén valamennyi belvízvédelmi szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a 26 működő szivattyútelepen naponta 3 millió köbméter vizet emelnek át a főgyűjtőkbe. A belvízi védekezésben 61 ember vesz részt.
(MTI)

Címkék: tisza anyaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr542086123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása