Bár Robert Fico kormányfő pártja, a Smer ezúttal is messze a legtöbb szavazatot kapta, eddigi koalíciós partnerei - amelyeket "kétes alakulatoknak" nevez a svájci konzervatív újság - alaposan meggyengültek. Éppen a nacionalistákkal (SNS) és a Meciar-féle HZDS-szel kötött 2006-os koalíció miatt vonakodik most a többi párt attól, hogy Ficóval közös kormányt alakítson.

A NZZ figyelemreméltónak tartja, hogy rosszul szerepeltek a radikális vagy szélsőséges gondolatokkal színre lépő pártok, míg a megegyezést szorgalmazó erők támogatóinak a száma gyarapodott. A félelemkeltés alig tett hatást a szavazókra, akár az SNS vagy a HZDS nacionalistái szították, akár az MKP, amely a magyar választóktól minden korábbinál kisebb támogatást kapott az urnáknál. Ezzel szemben a Híd-Most eredménye (8 százalék) azt mutatja, hogy a magyarok lakta (dél-szlovákiai) térségben mind a magyarok, mind a szlovákok a helyzet enyhülését akarják - írta a svájci lap.

A választásokon csődöt mondott a magyar kártya, amelyet pedig Fico és a kormánypártok a választási hadjárat során főleg arra használtak fel, hogy eltereljék a figyelmet az ország nyomasztó gazdasági problémáiról és a soraikat megrázó korrupciós ügyekről. Ennek legékesebb jele Slota pártjának igen rossz szereplése (5,1%). Fico pártja pedig most is (miként 2006-ban)elsősorban azoktól kapott szavazatokat, akik az 1998-2006 között kormányzó liberális-konzervatív kormány alatt folytatott, súlyos szociális áldozatokkal járó reformpolitika veszteseinek érzik magukat.

A magyar kisebbség által lakott vidékeken - dacára a nemzeti értelemben felfűtött hangulatnak - a két magyar párt közül az nyert, amelyik a szlovák-magyar megegyezésért száll síkra. A Híd-Most listájára még szlovákok is szavaztak - mutatott rá a NZZ. A radikálisabb magyar párt (MKP) még a parlamentbe sem jutott be. Az eredmény a politikai érettség kifejezője: a legtöbb embernek elege van a politikusok konfrontatív retorikájából - olyan politikusokéból, akik állandóan politikai célokra használják ki a kisebbségi kérdést - írta a Neue Zürcher Zeitung kommentátora.
(Népszava)

Címkék: választás német szlovák smer ellenzék kormányalakítás lapvélemény

A bejegyzés trackback címe:

https://hirdobalo.blog.hu/api/trackback/id/tr782084801

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása